NASA'dan Türkiye'ye kritik uyarı

Son dakika haberine göre Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) resmi Twitter hesabı üzerinden Türkiye'de yaşanan kuraklığa dikkat çekerek uyardı.

NASA'dan Türkiye'ye kritik uyarı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) resmi Twitter hesabı üzerinden Türkiye'de yaşanan kuraklığa dikkat çekti. 

Ortalamanın altındaki yağışlar nedeniyle mevsimlerin etkilendiğini vurgulayan NASA, Türkiye'deki içme suyu ve yeraltı su rezervlerinin olumsuz hava koşulları nedeniyle etkilendiğini vurguladı. Türkiye'deki yeraltı suyu deposunun sığlaştığını ve toprağın neminin bu nedenle azaldığını belirten NASA, paylaştığı iki haritayla durumu gözler önüne serdi. 

Ülke genelinde yağışların son derece azalması, toprağın da neminin kaybolmasına neden oluyor. Özellikle İstanbul'da yağan karın etkisiyle barajlardaki doluluk oranının yüzde 30'lara ulaştığı söz edilirken NASA tarafından yapılan kuraklık uyarısı son derece dikkat çekici. 

NASA paylaşımında özetle şu ifadeleri kullandı;

"Ortalamanın altındaki yağışlar birden çok mevsimi etkiledi. Türkiye'deki içme suyu kaynakları ve yeraltı suyu rezervuarları (harita2). Uydu ölçümleri Türkiye'deki sığ yeraltı suyu depolarını ve kök bölgesindeki toprağın nemini açıkça göstermektedir (harita1)."

İşte NASA tarafından paylaşılan o görüntüler;

NASA'dan Türkiye'ye kritik uyarı - Resim : 1

NASA'dan Türkiye'ye kritik uyarı - Resim : 2