Flaş karar: İzni olanlar Hac'a gidebilecek

Son dakika haberine göre... Suudi Arabistan Hac Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu yıl yalnızca Suudi vatandaşları ve oturma izni olanlar Hac'a gidebilecek.

Flaş karar: İzni olanlar Hac'a gidebilecek

Suudi Arabistan bu yıl geçen sene kısıtlı katılımla izin verdiği hac ibadetine sadece vatandaşlarına ve ülkede oturum sahibi olanların katılabileceğini belirtti.

Suudi Arabistan, hac ibadeti için sadece kendi vatandaşlarını ve oturum sahibi olanları kabul edeceğini açıklamıştı. 2020 yılında hac ibadeti için kısıtlı katılma izin verilmişti.

Geçen yıl da koronavirüs önlemleri kapsamında ülkede kısıtlı katılımla gerçekleştirilen hac ibadetinde belli kurallar da uygulanmıştı. Önlemler kapsamında Kabe'ye yaklaşmak ve dokunmak yasaklanmıştı.

2019'da ülkeye yaklaşık 2,5 milyon hacı adayı gelmişti. Hac, Suudi Arabistan için ekonomik anlamda da büyük öneme sahip. Suudi Arabistan hac ve umre ziyaretlerinden yılda 12 milyar dolardan fazla gelir elde ediyor. Hac turizmi ayrıca turizm acentelerinden, hediyelik eşya satan dükkanlara kadar 100 binlerce kişinin gelirini çok büyük oranda etkiliyor.

Suudi Arabistan yönetimi, korona virüs salgını gerekçesiyle Müslümanların Hac ibaretine yönelik yeni bir karar aldı. Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu yıl Hac izninin Covid-19 salgını nedeniyle ülkede yaşayan 60 bin kişiyle sınırlandırıldığı duyuruldu.

Hac ibadetini yerine getirmek isteyenlerin kronik hastalığının bulunmaması, 18-65 yaş aralığında ve aşı yaptırmış olmaları gerektiği belirtildi. Yeni önlemin, salgının devam etmesi ve yeni mutasyonların ortaya çıkması nedeniyle alındığı vurgulandı.