Son dakika! İhracat rakamları açıklandı

Son dakika haberine göre; Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Konya'da gerçekleştirilen toplantıda Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Muş tüm zamanların Temmuz ayı rekorunun geldiği ifade etti.

Son dakika! İhracat rakamları açıklandı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Konya'da gerçekleştirilen toplantıda Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. 

Ticaret Bakanı Muş, "Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar oldu. Bu, ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır" dedi.

Bakan Muş konuşmasından satır başları:

Temmuz'da ihracat yıllık yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar Dolar oldu. Bu, ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır. Yılın ilk 7 ayında 144,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. 

Temmuz ayında ithalat 29,1 milyar dolar oldu. 

250 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Euro/Dolar paritesindeki hareket Temmuz ayında dış ticaret açığımızı olumsuz etkiledi. İhracat ekonominin lokomotifi olmaya devam ediyor.

Önümüzdeki dönemde mal ticaretinin yanında Turizm ve taşımacılık yanında hizmet ihracatının da güçlü performans sergilemesini bekliyoruz. Temmuz'da dış ticaret açığı 10,58 milyar dolar.

Küresel ekonomide Covid-19 salgını ile baş gösteren dengesizlik, 2 yıldır devam etmekte ve gelen yeni şoklarla daha da artmaktadır. Küresel tedarik zincirlerindeki bozulmalar ve arz-talep dengesizliklerine Ukrayna'daki savaş da eklenmiş, bu durum gerek enerji gerekse tarım ürünleri fiyatlarında ciddi artışlara neden olarak küresel enflasyonu rekor seviyelere çıkarmıştır. Buna karşın enflasyonla mücadele kapsamında alınan önlemler küresel bir yavaşlamayı da beraberinde getirmeye başlamıştır. IMF'nin 'Kasvetli ve Daha Belirsiz' başlığıyla geçtiğimiz hafta yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, küresel ekonomideki risk ve oynaklıkların arttığını ortaya koymaktadır. Raporda 2022 yılı küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 3,2’ye indirilmiştir. Benzer şekilde önemli ticaret ortağımız olan avro bölgesinin büyüme oranı da 0,2 puan aşağı yönlü güncellenmiştir.

(ABD ekonomisi) Küresel ticaret bakımından ise IMF, 2021 yılında yüzde 10,1 düzeyinde olan küresel ticaret hacmi büyümesinin 2022 yılında yüzde 4,1'e gerileyeceğini öngörmüştür. Açıklanan veriler, ilk yavaşlama sinyallerini ortaya koymaktadır. Örneğin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 1,6 oranında küçülen Amerikan ekonomisi, ikinci çeyrekte de yıllık yaklaşık yüzde 1 oranında daralmış ve teknik olarak resesyona girmiştir" dedi. 

(Tahıl Koridoru Anlaşması) Ticari diplomasi kanallarını etkin biçimde kullanarak, bir yandan ihracatçılarımızın önündeki engelleri tek tek kaldırıyor; diğer yandan da savaşın -başta gıda krizi olmak üzere- küresel etkilerini en aza indirmek için paydaşlarımız ve muhataplarımız ile yoğun bir mesai harcıyoruz. Bu çabalarımızın meyvelerini almaktan büyük memnuniyet duymaktayız. 22 Temmuz tarihinde İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl Koridoru Anlaşması', küresel gıda krizinin çözümüne yönelik son derece kritik bir adımdır. Anlaşma kapsamında Ukrayna limanlarından çıkamayan 25 milyon ton tahıl, dünya pazarlarına güvenli biçimde ulaştırılabilecektir.

Bu anlaşma, sadece ticaretin önündeki bir engeli kaldırmamış, özellikle az gelişmiş ülkelerdeki milyonlarca insanı bekleyen açlık tehlikesini bertaraf ederek bir gıda krizini önlemiştir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ifadesiyle 'Karadeniz'de bir umut ışığı' niteliğinde olan ve tüm dünyanın takdirle karşıladığı bu anlaşma, hiç şüphesiz Türkiye için büyük bir diplomatik başarıdır. Küresel tedarik zincirleri çatırdarken; verdiği taahhütleri layıkıyla yerine getiren iş dünyasıyla güvenilir bir ticari ortak olduğunu kanıtlayan ülkemiz, jeopolitik konumu ve diplomatik ağırlığını en iyi şekilde kullanarak, bölgesindeki istikrara da anlamlı katkılar sunmaya devam etmektedir.