Trump: Yaptırım arayışı yok

ABD Başkanı Trump, Türkiye ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Trump, S-400'ler konusunda Türkiye'ye şu anda yaptırım arayışında olunmadığını söyledi.

Trump: Yaptırım arayışı yok

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump, Oval Ofis'te Türkiye'nin S-400'leri almasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Trump, "Türkiye'ye yaptırım getirecek misiniz?" sorusuna, "Hayır. Şu anda buna bakmıyoruz" derken Türkiye'ye şu anda yaptırım arayışında olunmadığını söyledi.

Trump’ın bahsetmiş olduğu yaptırımlar CAATSA yaptırımları olarak biliniyor. 

Pentagon'dan dün “F 35 leri Türkiye vermeyeceğiz ve Türkiye üretim zincirinden çıkartacağız” açıklaması Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin 2019 yılında geçirmiş olduğu savunma yasa tasarısı kapsamında yapmış olduğu açıklamaydı. 

Ancak Amerika Birleşik Devletleri kendi hısımlarına uygulamış olduğu CAATSA yaptırımlarının Türkiye’ye de uygulanabileceği ihtimali düşünülüyordu. Tüm bu ihtimaller düşünülürken, Trump’tan S-400'ler konusunda Türkiye'ye şu anda yaptırım arayışında olunmadığını açıklaması geldi. 

Trump daha öncesinde de Türkiye yaptırım uygulamanın adil bir yaklaşım olmayacağını, Türkiye'nin Obama döneminden bu zamana kadar son 10 yıldır Patriot hava savunma sistemleri satın almaya çalıştığını ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye satmamasından dolayı Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemine yöneldiğini ifade etmişti.

Trump’ın açıklaması gerilme ihtimali çok yüksek olan Türkiye - ABD  ilişkileri açısından da olumlu bir sinyal olarak değerlendirildi.