Son dakika! Trump'ın azil davasında flaş gelişme

ABD Senatosu 44'e karşı 56 oyla Trump'ın 2. azil sürecinin Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdi.

Son dakika! Trump'ın azil davasında flaş gelişme

"İsyana teşvik"le suçlanan Trump, ülke tarihinde ikinci kez azil süreciyle karşı karşıya kalan ilk başkan olarak tarihe geçti.

Washington DC'de güvenlik önlemleri had safhaya çıkarılırken, Trump'ın avukatları savunma stratejilerini ortaya koyan bir dosyayı yargılama makamına sundu.

Trump'ın azli için yürütülecek yargılama süreci, yerel saatle 13:00'te başladı.

ABD senatosu, 44’e karşı 56 oyla eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci kez azil girişiminin anayasaya uygun olduğuna karar verdi.

Bu oylama sonucuna göre Trump'ın azli davası görülmeye devam edecek.

Süreç Anayasa'ya uygun

Senato halen görevde olmayan bir başkanın azledilmek üzere yargılanmasının anayasaya uygun olduğuna karar verdi. 56 üye lehte, 44 üye ise aleyhte oy kullandı. Bu karar, eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil davasının ilerleyeceği anlamına geliyor.

İlk oturum: Trump'a 'bilerek tahrik' suçlaması

Senato Genel Kurulu'nda yerel saatle 13.00'te dua ile açılan ilk oturum, Temsilciler Meclisi'nden gelen ve iddia makamı olarak görev yapan savcı vekillerin açılış konuşmalarıyla başladı.

Savcı vekillerin başkanlığını yapan Demokrat vekil Jamie Raskin, sunumunda 6 Ocak'taki Kongre baskınına ait görüntüler eşliğinde Trump'ın kalabalığı bilerek tahrik ettiğini savundu.

Raskin, Trump'ın azline yetecek kadar delil bulunduğunu ve yapılacak oylamada Trump'ın azli yönünde karar alınmasının "anayasal bir görev olduğunu" ileri sürdü.

Savcı vekillerin ardından Trump'ın avukatlarının da açılış konuşmalarını yapması ve ardından Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul'ün "görevi sona ermiş bir başkanın azil istemiyle yargılanmasının anayasal olmadığına" yönelik tasarısının tartışılıp oylanması bekleniyor.

Avukatların savunma stratejisi

Trump'ın avukatları 78 sayfadan oluşan savunma stratejisini sundu. Savunma avukatları Trump'ın halihazırda başkanlık makamında bulunmaması nedeniyle tüm bu süreci anayasaya aykırı olduğunu öne sürüyor.

Avukatlar Trump'ın kimseye hukuk dışı eylemlerde bulunma yolunda talimat vermediğini belirtirken, şiddeti teşvik ettiği yolundaki iddiaları reddetti.

100 sandalyeli Senato'da Cumhuriyetçilerin 50, Demokratların 48 temsilcisi bulunuyor. Bağımsız İki temsilci de Demokratlarla birlikte hareket ediyor. Trump'ın azledilmesi için 3'te 2'lik çoğunluk gerekiyor. Bu nedenle de Senato'daki yargılamanın hızlıca sona ermesi ve Trump'ın lehinde karar çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu arada Trump'ın yargılama süreci öncesi Başkent Washington DC'de güvenlik önlemleri artırıldı. Ulusal Muhafızlar 6 Ocak kuşatmasına hedef olan Kongre binasının içinde ve dışında devriye geziyor.