Uzman isimden korkutan deprem uyarısı!.. O ilimiz yok olabilir!

Jeoloji Mühendisi Prof. Osman Bektaş, Gürcistan açıklarında üç yıl önce gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki depremin, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığını ifade etti.

Uzman isimden korkutan deprem uyarısı!.. O ilimiz yok olabilir!

Gürcistan‘ın başkenti Tiflis‘ten yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Kakheti bölgesi açıklarında, 2017 yılında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Doğu Karadeniz Bölgesi‘ndeki fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığı belirlendi.

Uzman isimden korkutan deprem uyarısı!.. O ilimiz yok olabilir! - Resim : 1

Dördüncü deprem kuşağındaki bölge, üçüncü deprem riski bölgesine çekildi. Karadeniz sahil kesiminin deprem riskinin iç kesimlere oranla daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar, deniz erozyonuna uğrayan binaların olası depremde yıkılma riski taşıdığını belirtiyor.

Jeoloji mühendisi Prof. Osman Bektaş, deprem riskinin bilinenden daha fazla olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Doğu Karadeniz’de şehirleşmeye bağlı olarak aşırı nüfus artışı nedeni ile denizden yer kazanma olayları yani dolgu alanları yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı. Ama artık dolguların yeni yönetmeliğe göre yapılması gerekiyor.

Karadeniz’de gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki deprem, hem Trabzon, hem de Rize’nin deprem tehlikesini üç kat artırdı. Dolgularda deprem tehlikesi daha da arttı. Dolgular üzerinde elbette binalar yapılacak, ama dolgunun tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.

Deprem tehlikesini artık göz ardı etmemiz gerekiyor. Mesela Rize’de yapılan iki temel yanlış vardı. Birincisi 1960’lı yıllarda yapılan ve dünya standartlarına uygun olmayan dolgu idi. Artık bu dolgu Rize’yi taşımıyor. İkinci yanlış ise bölgenin gerçekçi deprem potansiyelinin ciddiye alınmaması. 2017 yılında Karadeniz´de oluşan deprem, Rize’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Bölgemizde ‘deprem sık olmuyor’ diye evlerinizde rahat uyuyor olabilirsiniz. Ama Karadeniz fayı, çok yavaş ve sinsi hareket ediyor. Bölgemizde yaşanabilecek orta büyüklükteki bir deprem bile bölgedeki heyelanlı sahaları aktif hale getirebilir ve ciddi kayıplara sebebiyet verebilir. Yapı stoklarımızın çoğu yeni deprem yönetmeliğine uygun değil. Çıkarılan yeni deprem haritasına uygun bir şekilde yapılanmaya gidilmeli."