EYT meselesi bitti mi? Herkes merak ediyordu! İşte yanıtı

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasında geri sayım başladı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi ile sorun tümden çözülecek mi?" sorusuna tv100 canlı yayınında dikkat çeken bir yanıt verdi. Peki, yeni yasa ile kimler emekli olacak? Kaç EYT'li var? EYT'liler ne zaman maaş alacak? İşte bilinmesi gerekenler...

Yılın sonunda çıkması planlanan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin detaylar araştırılıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, tv100 canlı yayınında, "Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi ile sorun tümden çözülecek mi?, Kimler EYT ile emekli olacak?" sorularına dikkat çeken bir yanıt verdi.

İşte Erdursun'un konuyla ilgili açıklamalarından öne çıkanlar:

SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı... Öncelikler nereden emekli olacağını bilmeyen çok kişi var. Daha sonra da bu prim günlerini tamamladığında emeklilik için müracatta bulunulacak.

Bir kereye mahsus bir müracat olmayacak.

8 Eylül 1999 öncesi işe girmiş prim gün sayısı eksik olan kişilerin endişe etmesine gerek yok. Prim gün süresini ve şartlarını tamamlamışsa yasanın yürürlük tarihi itibarıyla emeklilik için müracatta bulunabilecek.

SSK ve Bağ-Kur'luların emekli aylıkları müracatta bulundukları ayı takip eden birinci günü başlar. Yani yürürlük ayı 1 Ocak ise ister ayın birinde ister ayın sonunda müracatta bulunulsun. Ocak ayı ile ilgili aylık alınamaz. 

Şubat ayının başından itibaren aylıklar hesaplanmaya başlar. Bu hesaplamalar 2-2,5 ay kadar sürer. Ya Mart ayının 25'inde ya da Nisan ayından itibaren aylıkları hesaplanarak bu kişilerin banka hesaplarına yatar. 

2000 yılından önce emekli olanlar da hak kayıpları için sitem edebilir. Böyle olmaması için geçmişte emekli olanlar için intibak düzenlemesi ile gönülleri alınmalı. 8 Eylül 1999'dan sonra girişi olanlar için de emekli aylığı hesaplama sistemini değiştirerek emekliliği daha avantajlı hale getirmek gerekiyor.