Konunun uzmanı yanıtladı! Yaş şartı ve EYT

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 canlı yayınında Twitter üzerinden eytlilertv100esoruyor hashtag’i aracılığıyla gelen soruları yanıtladı. İşte emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin bilinmesi gerekenler...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, eytlilertv100esoruyor hashtag’i ile emeklikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili sosyal medya üzerinden gelen soruları yanıtladı.

8 Eylül 1999 yılından itibaren sigortalı olanların prim günlerini doldurmadıkları sürece EYT’li olamayacaklarını kaydetti. İşte uzman isime gelen sorular ve yanıtları…

Güvenlik şirketlerindeki promosyon hakları verilecek mi?

Bazı işverenler ne yazık ki çalışanlara yansıtmıyor. Ya cihazlar alıyor ya da kendi kasasına atıyor.

İlk defa 2002’de işe girdim. 1998’de askerden geldim. Önceden hiç sigortam yoktu. Girişim 1998’e geldi. Bir yanlışlık olabilir mi?

Bir yanlışlık olmaz ama hangi ay olduğuna göre değişir. 2002’nin ortalarında veya sonlarındaysa 1998’ çekmesi mümkün değil.

Babam 1997 Haziran girişli. Askerlik borçlanmasını 2015 yılında ödedi. 2007’den beri 4A ağır sanayisi statüsünde çalışıyor. Yaş sınırı koyulduğunda bu haklardan yararlanabiliyor mu?

1997 girişli olduğu için haklardan yararlanabilir. Ağır sanayide çalışıyorsa fiili yıpranma payı da alacak. Belirlenen tarihten daha önce emekli olması mümkün.

Askerlik borçlanması maaşa ne kadar katkı yapar?

Askerlik borçlanmasında asgari ücretin üç katı kadar ödeme yaparsanız maaşınıza olumlu yönde katkı yapar. Ama asgari ücret seviyesinde yaptığınız takdirde maaşınızda düşüş meydana gelir.

1997 sigorta başlangıcı, 6780 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum?

23 Mayıs’tan sonra 57 yaşında normal şartlarda emekli olabilir. Yaş şartı konursa sanırım o yaşa kadar beklemesi gerekecek.