Reklam cezası kapıda! Facebook, Instagram, Twitter...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Facebook, Twitter, Instagram gibi uygulamalara Türkiye'de temsilcilik açmama cezalarına ilişkin tarihi verdi. 10 milyon ve 30 milyon liralık cezaların ardından 19 Ocak'a kadar temsilcilik açmayan sosyal ağa reklam cezası gelecek.

Reklam cezası kapıda! Facebook, Instagram, Twitter...

Türkiye'den kullanıcı sayısı 1 milyondan fazla olan sosyal medya uygulamalarına getirilen temsilci bulundurma zorunluluğuna uymama cezasında üçüncü aşamaya geçildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sosyal ağ sağlayıcılarına bu kez reklam cezası uygulayacak. 19 Ocak tarihine kadar Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye'de temsilcilik açmamakta ısrarcı olursa Türkiye'deki faaliyetlerinde reklam alamayacak. Türkiye'de vergi mükellefi olan şirket ve kişilerin, söz konusu sitelere reklam vermesi de yasaklanmış olacak.

Sürecin Nisan ayına kadar uzaması durumunda iletişim kanalının kapasitesini ifade eden bant genişliğini düşürme cezası uygulanacak. Açıklanan ceza takvimine göre, Mayıs 2021'e kadar temsilci belirleyip bildirmeyenlere bant genişliğini yüzde 90'a kadar düşürme cezası verilecek.

Ne olmuştu?

Türkiye'de temsilcilik açma adımını atan mecralara son olarak da Linkedin eklendi. Daha önce Rusya'dan Vkontakte'nin (VK) yanı sıra YouTube, TikTok ve Dailymotion Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul etmişti.

Şimdiye kadar temsilcilik açmayan şirketlere 40'ar milyon lira para cezası kesildi. Şirketlerin, reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğü yerine getirmemesi halinde, sosyal ağ sitelerinin internet trafiği bant genişliği, Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla yüzde 50 daraltılabilecek. Bir sonraki adımda sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90'a kadar daraltılması için mahkemeye başvurulabilecek.