SPK Başkanı Gönül açıklama yaptı! "Sıcak bakmıyoruz"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, şirket sahiplerinin, hisselerin fiyatlarıyla ilgili konuşmasına sıcak bakmadıklarını vurguladığı açıklamasında, "Bu tür açıklamalar hakkında zaten geçmişte de incelemeler yaptık. Bundan sonra da dikkatle takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.

SPK Başkanı Gönül açıklama yaptı! "Sıcak bakmıyoruz"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, "Şirket sahiplerinin, hisselerin fiyatlarıyla ilgili konuşmasına sıcak bakmıyoruz. Bu tür açıklamalar hakkında zaten geçmişte de incelemeler yaptık. Bundan sonra da dikkatle takip edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Gönül, sermaye piyasalarındaki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gönül, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) düzenlemelerin yapıldığını hatırlattı.Gönül, orta vadeyi de kapsayan düzenlemeler üzerinde Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile çalışmaların olduğu söyledi.

SPK Başkanı Gönül'ün konuşmasından öne çıkanlar:

Tedbirleri günün şartlarına göre almaya devam edeceğiz ama bu tedbirler içerisinde en önemli olan Risk Merkezi'nin kurulmasıdır. Böylece riskli işlemler, yoğunlaşma riskleri, aracı kurum riskleri ve müşteri riskleri gibi risklerin daha verimli analiz edilmesi sağlanacak.

(Halka arzda elektronik başvuru) Halka arzlarla ilgili olarak sanayinin yoğunlaştığı illere teveccüh göstererek, onlara daha fazla ulaşım sağlayarak şirketlere sermaye piyasalarını anlatıyoruz.

(Finansal okuryazarlık) Çok yakında bir sertifikasyon süreci başlatacağız. Özellikle yeni yatırımcıların finansal okuryazar olarak pay piyasasında yatırımcı olmalarını istiyoruz.

(Manipülasyon) Bizim günlük raporlarımız olur. Her hissenin hareketi için, dikkati çeken her hisse hareketi için bunları takip ederiz. Bu hisse neden yükselmiş, neden düşmüş?... Bunların hepsi bizim izleme komitesi tarafından izlenir. Burada ciddi bir ekip çalışır. Ciddi bir teknoloji çalışır. Tabii bunların tekrar denetimden geçmesi, altyapısının hazırlanması belirli bir süreç. Eğer hakikaten kanuna aykırı bir işlem varsa ve tespit ettiysek, cezaya döner.

(Fiyat dalgalanmaları) Biz fiyata karışmayız, bizim için fiyat önemli değildir. Bu fiyatın gerçekleşmesi gerçek mi, arz-talep yönlü mü gerçekleşmiş, yoksa arkada başka işler mi dönmüş, suni piyasa mı oluşturulmuş, manipülasyon mu yapılmış, biz ona bakarız.