Stajyerler EYT kapsamına girecek mi? EYT yasasında son durum nedir?

Son dönemin dillerden düşmeyen konusu olan EYT, milyonlarca vatandaş tarafından bekleniyor. Yaklaşık 4 milyon vatandaş 2023 Ocak'ta açıklanacak EYT düzenlemesinin detaylarını merak ediyor. EYT konusu gündemdeyken, yaş şartı, prim gün sayısıyla beraber stajyerlerin de EYT'den faydalanıp faydalanmayacağı birçok kişi tarafından araştırılıyor? Peki stajyerler EYT'den faydalanabilecek mi?

Stajyerler EYT kapsamına girecek mi? EYT yasasında son durum nedir?

Milyonlarca vatandaş gözlerini EYT düzenlemesine çevirdi. Ocak 2023'te duyurulacak EYT detayları merakla bekleniyor. EYT'nin genel hatlarına ilişkin bazı bilgiler paylaşılsa da hala kafalarda birçok soru işareti mevcut. Bu konulardan bir tanesi de stajyerlerin EYT'den faydalanıp faydalanamayacağı konusu. Binlerce vatandaş bu sorunun cevabını merak ettiğinden yapılan her haberi ve açıklamayı yakından takip ediyor. Stajyer ve çırakların durumu ne olacak? 

"Bu konuda bir çalışma yaptırıyorum"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir çünkü. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman bu soru da aydınlanmış olur. Bu sorunun yanıtı da orada vermiş olacağız." demişti. 

Bu açıklamanın ardından EYT kapsamında ele alınmak isteyen stajyerlere ve çıraklara yeşil ışık yakılmıştı. Stajyerler ve çıraklar da tıpkı EYT'liler gibi hukuksal olarak haklarını aradılar ve aramaya devam ediyorlar. Uzmanlar, 23 yıldır beklenen ve sonunda yakın bir zaman sonra çözüme kavuşacak EYT sorunu gibi, stajyer ve çırakların da sorunlarınında çözüme kavuşacağını ifade ediyorlar. 

Öyle ki, EYT düzenlemesi kapsamında staj ve çıraklık mağdurlarına yönelik ilk dönemde herhangi bir detay olmasa bile, gelecek dönemde staj ve çıraklığın başlangıç sayılması, borçlanma imkanı tanınması halinde çıkan EYT yasasından geriye dönük faydalanmak mümkün olabilecektir. 

Çalışmalar devam ediyor

Henüz hem EYT hem de stajyer ve çıraklar için mecliste bir yasa mevcut değil. EYT düzenlenmesinin açıklaması için daha 2 aylık bir süre var. Bu sürede stajyerler ve çıraklar hukuki olarak haklarını aramaya devam edebilir. Çalışmalar hala devam ettiği için konuya ilişkin her an beklenen bir açıklama yapılabilir. 

Bakan Bilgin'in konuya ilişkin yaptığı bir diğer açıklamada ise "Biz burada 1999 öncesi işe girmiş olanları karşılaştıkları sorunları çözmeye yönelik hazırlık içindeyiz. Sigorta girişi yapılmamış stajyer ve çıraklık durumu bu kapsama dahil değildir." dedi.

Uzmanlar ise bakanın bu açıklaması üzerine, staja veya çıraklığa başlayan kişilerin, gönderildiği okul tarafından SGK'ya girişinin yapıldığını söylüyor. Bu demek oluyor ki, staj ve çıraklık bildirimi okullar tarafından SGK'ya yapıldığından sigortasız bir syaj veya çıraklık durumu olmuyor. Burada kastedilen emeklilik primleri hariç, diğer bütün şartları yerine getiriyorsa alınmacayağı şeklinde de bir açıklama gelmedi. 

EYT yasası ne durumda?

EYT yasası için hazırlıklar tamamlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hesaplamalar yapıldı. Hazırlanan taslak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilecek ve Cumhurbaşkanı EYT yasasının son haline karar verecek.