Süper Lig'de hangi takım, nasıl şampiyon olur?

Süper Lig uzun yıllardır yaşanmayan bir çekişmeye tanık olur. Son iki hafta maçlarını kaybeden Beşiktaş'ı yakalayan Galatasaray averaj hesaplarının yapılmasına sebep oldu. Peki ipi kim göğüsleyecek? Süper Lig'de kim nasıl şampiyon olabilir? İşte hesaplar...

Süper Lig'de hangi takım, nasıl şampiyon olur?

Süper Lig'de 2020-21 sezonu şampiyonu, bugün oynanacak maçlarla belli olacak. 42. haftaya Beşiktaş ve Galatasaray 81, Fenerbahçe ise 79 puanla giriyor.

Şampiyonluk şansı bulunan üç takımın ligin son haftasındaki rakipleri ve puan durumu şu şekilde:

Göztepe - Beşiktaş
Galatasaray - Yeni Malatyaspor
Kayserispor - Fenerbahçe

1- Beşiktaş 82 puan +44 averaj
2- Galatasaray 82 puan +42 averaj
3- Fenerbahçe 79 puan +30 averaj

Beşiktaş nasıl şampiyon olur?

Şampiyonluk yarışında ipler artık tamamen Beşiktaş'ın elinde değil. Siyah-beyazlı ekibi son üç haftada alacağı 4 puan, rakiplerine bakmaksızın, şampiyon yapıyordu. Karagümrük mağlubiyeti bu durumu değiştirdi.

Beşiktaş'ın şampiyon olması için Göztepe'yi deplasmanda yenmesi ve Galatasaray'ın genel averajda kendisinin önüne geçmemesini umut etmesi gerekiyor.

Beşiktaş Göztepe'yi 1 farkla yenerse, Galatasaray'ın Yeni Malatyaspor'u 4 ya da daha fazla farkla yenememesi durumunda, siyah-beyazlı ekip şampiyon olacak.

Örneğin, Beşiktaş Göztepe'yi 1-0 yener, Galatasaray ise Yeni Malatyaspor'u 3-0'la geçerse iki takımın genel averajları eşitleniyor. Bu durumda hangi takımın sezon boyunca daha fazla gol attığına bakılıyor. Bu senaryoda rakibinden daha fazla gol atan Beşiktaş şampiyonluk ipini göğüslüyor.

Galatasaray nasıl şampiyon olur?

Galatasaray şu an itibarıyla genel averajda Beşiktaş'ın 2 averaj gerisinde. Siyah-beyazlı ekibin Göztepe deplasmanında kazanması halinde Galatasaray'a şampiyonluk için sadece Yeni Malatyaspor'u devirmesi yeterli olmayacak, bunu genel averajda öne geçebileceği düzeyde farklı bir skorla yapmak zorunda olacak.

Örneğin, Beşiktaş İzmir deplasmanında 1-0 kazanır, Galatasaray ise Yeni Malatyaspor'u 4-0 yenerse, şampiyon sarı-kırmızılı ekip olacak.

Fatih Terim'in ekibinin, Malatya karşısında, Beşiktaş'ın Göztepe'de alacağı olası bir galibiyetteki gol farkından 3 tane daha fazla gol farkıyla kazanması gerekiyor. Beşiktaş 2 farkla kazanırsa Galatasaray'a 5 farklı bir galibiyet gerekiyor; Beşiktaş 3 farkla kazanırsa Galatasaray'a 6 farklı bir galibiyet gerekiyor...

İki takımın genel averajlarının eşit olması durumunda, sezon genelinde rakip filelere daha fazla gol gönderen Beşiktaş şampiyonluğa ulaşacak.

Fenerbahçe nasıl şampiyon olur?

Sivasspor'a evinde kaybederek son haftaya lider girme şansını tepen Fenerbahçe'nin şampiyonluk için seçenekleri kısıtlı.

Sarı-lacivertli ekibin son haftada Kayserispor'u yenerek, hem Beşiktaş'ın hem de Galatasaray'ın mağlubiyet haberini alması gerekiyor.

Fenerbahçe hem ikili averajlarda hem de üçlü averajda rakiplerinin gerisinde yer alıyor. Dolayısıyla Beşiktaş ya da Galatasaray'ın son hafta alacakları en az 1 puan, Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansını bitiriyor.

Üçlü averaja kalırsa Beşiktaş şampiyon

Şampiyonluğu üçlü averajın belirleyebilmesi için tek senaryo bulunuyor: Fenerbahçe'nin kazanıp, Beşiktaş ve Galatasaray'ın ise son maçlarında sahadan beraberlikle ayrılması. Bu durumda her üç takım da sezonu 82'şer puanla tamamlamış olacak.

Üçlü averaj kuralına göre Beşiktaş, Galatasaray'ı rakipleriyle oynadığı karşılaşmalarda attığı gol fazlası sayesinde geride bırakarak şampiyonluğunu ilan eden taraf olacak.

Bu üç takımın kendi aralarında oynadıkları maçlarda alınan sonuçlara göre oluşan puan tablosu ve averajlar şu şekilde:

Beşiktaş: 7 puan - +1 averaj - Attığı: 8 Yediği: 7
Galatasaray: 7 puan - +1 averaj - Attığı 4 Yediği: 3
Fenerbahçe: 2 puan - -2 averaj - Attığı: 4 Yediği: 6