Süt ürünlerine gelen zam hanehalkını zorluyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) yurt içinde açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımladı. Gıda fiyatlarındaki artışta süt ürünlerine gelen zam başı çekiyor.

Süt ürünlerine gelen zam hanehalkını zorluyor

Koronavirüs salgını sürecinde gündemden düşmeyen zamlarda gıda fiyatları başı çekiyor. Son ayda süt ürünleri fiyatlarındaki artış öne çıkıyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) yurt içinde açlık ve yoksulluk sınırı raporunda gıda enflasyonunun son 12 ayda yüzde 19,48 oranında arttığını belirtti. 

Rapora göre;

-Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.651,87 TL’ye yükseldi. Ocak 2020’de bu rakam 2.219,45 TL idi

- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8.638,02 TL’ye yükseldi. Ocak 2020’de bu rakam 8.436,27

-Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.222,48 TL oldu.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,39 oranında artış gösterdi.

-Yılın ilk ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 2,39 oranında oldu.

- Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 19,48’dir.

- Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 16,91 olarak hesaplandı.

Raporda, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasına (mutfak masrafı) bir ayda 62 TL arttığı, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcamalara (aile bütçesi) ise 202 TL ek maliyet geldiği,  bir yıl öncesine göre aylık gıda harcamasındaki artışın 432 TL ve yapılması gereken toplam harcamanın 1.409 TL arttığına dikkat çekilirken süt, yoğurt, peynir grubunda yüksek oranda gerçekleşen fiyat artışlarının mutfak harcamasında son ayda en temel etken olduğu belirtildi.

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı ile sakatat (ciğer, yürek, böbrek) ürünleri fiyatı değişmedi. Ancak tavuk fiyatı arttı. Balık fiyatları, geçtiğimiz aya göre biraz artış gösterdi.

-Sebze-meyve fiyatları bu ay ortalamada geriledi. Bu gerilemede hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının etkisi oldu.

-Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı değişmedi. Bu ay pirinç ve bulgur fiyatı değişmezken, makarna, un ve irmik fiyatı arttı.

-Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı artış gösterdi.

-Çay ve ıhlamur yanı sıra bal, reçel, şeker ve tuz fiyatı ile salça fiyatı da bu ay fiyatı değişmeyen gıda ürünleri oldu. Pekmez fiyatı ise arttı.