Taciz mağdurlarından mesaj var

“Ünlü üniversite taciz skandalıyla çalkalanıyor” başlıklı yazımdan sonra o hastanede şu an görev yapan ve ayrılmış olan birçok sağlıkçıdan mesaj yağmuruna tutuldum. Meğer ne mağdurlar varmış… Onlardan en dikkat çekenini paylaşmak istedim.

Okan Üniversitesi yönetimi avukatları aracılığıyla, taciz skandalıyla ilgili cuma günü bir açıklama gönderdi. Açıklamada şöyle denildi; “Disiplin kurulunun şikâyete ilişkin araştırması sürerken eski Başhekim Yardımcısı Turgay Özek derhal ‘zorunlu ücretsiz izne’ gönderilmiş ve soruşturma sonucunda ilgili kişinin kurumumuz ile yolları ayrılmıştır. Buna ek olarak iddia sahibinin de hastane içerisinde çalışma yeri ve bölümü değiştirilmiş olup, gerekli tüm tedbirler alınmıştır.” Üniversite gerekli adımı atmış, Başhekim Yardımcısı'nın işine son vermişti.

Başhekim Yardımcısı'nın 22 yaşındaki genç bir kadını taciz iddiasının ardından mail adresime onlarca mesaj aldım. İnanılmaz iddialardan bulananlar vardı. Özellikle beş gün çalıştığını anlatan bir hemşirenin maili beni oldukça üzdü. Bakın o hemşire neler anlatıyor;

"Sonunda güzel bir kız geldi buraya"

“İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi'nde yaşanan olayla alakalı haberinizi gördüm ve ben de o mağdur kadınlardan biriyim. Size yaşadığım olayı anlatmak istiyorum. Okan Üniversitesi hastanesine başvurmuştum, kabul edildi. Üç günlük oryantasyon eğitimi sonrasında iki gün sahada çalıştım yani toplamda beş gün durabildim bu hastanede yaşadığım olaydan kaynaklı. Üç günlük oryantasyon sonrası sahaya geçtim. Beşinci gün Başhekim Yardımcısı Turgay Özek ile tanıştım. Sorumlu hemşire, acilin sorumlu doktoru olduğunu söylemişti. Whatsapp gruba eklemek için numaramı istedi verdim. Çok geçmeden çalıştığım alana geldi ve telefonuna bakıyordu ve bana bakıyordu. Sonra telefonun ekranını bana doğru çevirdi whatsapp profil resmim açıktı. ‘Sonunda güzel bir kız geldi buraya’ dedi ve saç rengim hakkında konuştu."

"Özel hayatını buraya yansıtma"

 “Aradan yarım saat geçti acil sorumlu hemşiresi Turgay Hoca'nın odasına gitmemi söyledi ve o da geldi. İşleyiş hakkında bilgi vermek ve tanışmak için çağırdığını söyledi. İşleyişi anlatmaya başladı ve sonrasında 'Buraya özel hayatını karıştırmanı istemiyorum' dedi. Bende iş hayatımla özel hayatımı karıştıran bir insan olmadığımı söyledim. O da tekrar 'Özel hayatını karıştırmanı istemiyorum' dedi. Bende 'Ne demek istiyorsunuz' dedim. 'Buradan biriyle ya da birileriyle yatarsan eğer buraya yansıtmanı istemiyorum' dedi. Bende 'Nasıl yani' dedim yine aynı şeyi tekrarladı. Ve şoka girmiştim. Sorumlu hemşire, bir kadın olarak sesini asla çıkarmadı, tek kelime etmedi. Ben o şokun etkisiyle çıktım odadan.”

"Tek isteğim başkaları da yaşamasın"

“Ertesi gün oldu istifamı vermek ve şikayet etmek için Başhemşire Yardımcısı'na çıktım bu olayı anlattım, çözüm bulmadı. Sonra Başhekim'e çıktım. O da tiye almadı. En son Okan’ın Genel Müdürü'ne çıktım. 'Haklısınız, araştıracağız' dedi ve hiçbir şey yapılmadı. İnsan kaynaklarına anlattım yine bir çözüm yok. Yani aklınıza gelebilecek kaç kişiye çıktım ve resmen kapattılar. Üstüne çıkma sebebim sözlü tacize uğrayıp psikolojimin kötü etkilenmesi ve başkasının yaşamasını istemememdi. Çünkü bu çok onur kırıcı bir olay. Kaç kişiye bu adamın bu tarz yaklaşımı olmuş ve herkes susmuş, çözüm bulunmamış. Orada benden eski çalışan bir arkadaşım anlattı ve hep kapatılmış. Bu adam bu şekilde devam etmiş. Tek istediğim başkasının bu tarz bir şey yaşamamasıydı ki daha da kötüsü yaşandı ihmallerinden kaynaklı. İstifamı verdim ve sonrasında o bölümde tanıştığım arkadaşım Turgay Özek’in whatsapp gruptan benim ayrıldığımı ve ayrılma sebebi de 'Hepinizin ona kötü davranmasıymış' diyerek kendini temize çıkarmaya çalışmıştır. Mağdur olan kadınların hepsini bir bahaneyle işten atıp, dosyayı bu şekilde kapatmışlar.”