Kırık Kalp sendromuna dikkat!

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy'un twitter hesabından paylaştığı "Kırık kalp (Takotsubo) sendromu bir şehir efsanesi değildir. Aşk yüzünden kendinizi fazla üzmeyin." mesajı, hemen hepimizin muzdarip olduğu "kalp kırıklığı sendromunu" hatırlattı. "Takotsubo sendromu” nedir, etkileri nelerdir?

Kırık Kalp sendromuna dikkat!

Duygusal bir ifade olarak karşılık gören kalp kırıklığının gerçekliği ilk olarak 1991 yılında Japonya'da teşhis edilmiş, terimsel olarak “takotsubo sendromu” olarak adlandırılmıştır. Kırık kalp sendromu, sevgiliden ayrılma gibi stresli ve üzüntülü durumlarda kalbin şeklinde bozulmalara ve daha düşük performansla atmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar “takotsubo sendromu”nun uzun vadede vücuda zarar verdiğini gösteriyor.

Kırık Kalp sendromuna dikkat! - Resim : 1

"Tako-tsubo" Japonca'da "ahtapot kapanı" demek. Kırık kalp sendromu yaşayan birinin kalbinin aldığı şekil, ahtapotları yakalamak için kullanılan vazo şeklindeki kapana çok benzediği için bu isim verilmiş.

- Sendromun belirtileri neler?

Duygusal olarak üzücü, korkutucu, heyecanlı, sıkıntılı bir durumla karşılaştığımızda, vücudumuz adrenalin ve noradrenalin hormonlarını salgılar. Stres hormonları olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin hormonlarının aşırı miktarda salgılanmasının “takotsubo sendromu” neden olan en önemli etken olduğu düşünülüyor.

Kırık Kalp sendromuna dikkat! - Resim : 2Şiddetli göğüs ağrısı şikâyetiyle hastanelerin acil servisine başvuran hastalar incelendiğinde, sendromun kalp krizini taklit edebildiği gözlemlenmiş.

Bu hastaların elektrokardiyografileri ve kan tahlilleri kalp krizini işaret etse de, kalp damarlarının görüntülenmesi sırasında durum ayrışıyor. Kalbin ultrsaonografik görüntülemesi (ekokardiyografi), sendromun, kalp krizinden ayrılmasını sağlayan en önemli teşhis yoludur.

Kalp krizi geçirdiği düşünülen hastaların yüzde 2’sinin "kırık kalp sendromu" olabileceği gibi bir olasılıktan söz ediliyor.

Kırık kalp sendromu yaşayanların kalp ultrason ve kalp MR’ı sonuçları incelendiğinde, sendromun kalbin atış şeklini kalıcı olarak etkilediği, kalbin kasılma hareketlerinde bozulmalara neden olduğu saptanmış.

Geçmişte takotsubo sendromuna sahip kişilerin medikal destek olmadan zaman içinde tamamen düzelebileceği sanılırken, araştırma sonuçları sendromun kalbe uzun vadede kalıcı hasarlar verebildiğini kanıtlamış. Günümüzde bu sendromu yaşayanların sayısının hiç de az olmadığı düşünülüyor. Semptomlar benzese de tedavisi kalp krizi tedavisinden oldukça farklı.

"Aşk acısı zamanla geçer" klişesinin tam tersine stres ve üzüntünün kalbe uzun süreli hasarlar verebileceği de kanıtlanmışken, aşk yüzünden kendimizi fazla üzmemeyi öğrenmeliyiz. Kırık kalbimizi onarmak için zaman her zaman yeterli olmayabilir.