Tarihi Erdoğan ve Baykal buluşmasını Uğur Dündar ve Mine Özbek tv100'de yorumladı! 3 Kasım 2002’de neler yaşandı?

tv100'ün ilgiyle izlenen programı Haftanın Panoraması'nda duayen gazeteci Uğur Dündar, konuğu gazeteci/yazar Mine Özbek ile birlikte Türk siyasetinin son liderler buluşmasını yorumladı.

Tarihi Erdoğan ve Baykal buluşmasını Uğur Dündar ve Mine Özbek tv100'de yorumladı! 3 Kasım 2002’de neler yaşandı?

2002 yılında duayen gazeteci Uğur Dündar moderatörlüğünde yapılan ve Türk siyasetinin en son gerçekleşen 'liderler açık oturumu' olarak tarihe geçen dönemin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın tarihi buluşması yeniden tv100'de ekrana geldi. Haftanın Panoraması programında Uğur Dündar ve gazeteci/yazar Mine Özbek tarihi buluşmayı yorumladı.

2002 yılıyla ilgili Dündar "2002 seçimlerinden önce Türkiye büyük bir ekonomik krizle baş başa kaldı. Yüz binlerce kepenk bir daha hiç açılmamak üzere indi, eğitimli, üst düzey konumlardaki yetişkin insanlarımız işsiz kaldı ve bankalarda milyarlarca dolar hortumlandı." değerlendirmesinde bulundu.

 
DÜNDAR: TÜRKİYE KUTUPLAŞMAZDI
Erdoğan'ın 2002 yılındaki "Hedefimiz kanun devletinden hukuk devletine geçme anlayışıdır. AK Parti, şahıs merkezli siyaset yapan bir parti değil ilkeler merkezli siyaset yapan bir partidir" sözlerini Dündar "İlk bölümde lider merkezli siyaset benimsemeyeceğini, kolektif aklın temsil edildiği siyaseti uygulayacağını taahhüt ediyor. 21 yıl sonra diyorum ki ‘Keşke bunlar olsaydı’ hem Sayın Erdoğan bugünkü seçimlere çok daha rahat girerdi hem Türkiye kutuplaşmazdı." diyerek yorumladı. 

ÖZBEK: LİDERLİK ANLAYIŞINDA ÇOK BÜYÜK BİR GERİLEME VAR
Özbek ise "Kişiler üzerinden değil, kaybettiğimiz değerler noktasında, yoksun kaldıklarımızı konuşmak için bu programı çok önemsiyorum. Yargının bağımsız olması, bundan daha önemli geri kazanılması gereken kurumlar var. Liderlik anlayışında çok büyük bir gerileme var." dedi. 



ERDOĞAN: AİLE VE BU YAPIYI MUHAFAZAKARLIK ANLAYIŞI İÇERİSİNDE AMAÇ OLARAK ALIYORUZ
Erdoğan'ın aile ve inançla ilgili tarihi buluşmada "Endeksli olduğumuz en önemli yapı aile ve bu yapıyı muhafazakarlık anlayışı içerisinde amaç olarak alıyoruz. Hangi inanç, fikir grubundan olursa olsun bu grupların birbiriyle anlaşabildiği bir toplumu oluşturabilmek" demişti. 

DÜNDAR: ERDOĞAN’IN TARİFİNİ YAPTIĞI TÜRKİYE MOZAİĞİ MAALESEF Kİ KARŞIMIZDA DEĞİL
Dündar, Erdoğan'ın sözleriyle ilgili "Keşke o vaatler yerine getirilebilse ve Türkiye bugün çok değişik düşüncelerin korkusuzca telaffuz edilebildiği şu an kimsenin inancına baskı yok ama Sayın Erdoğan’ın tarifini yaptığı Türkiye mozaiği maalesef ki karşımızda değil." derken Özbek "Özgürlükler noktasında çok büyük kaybımız var. Mezhep temelli bir ayrımcılık var toplum içerisinde baktığınız zaman bunu çeşitli örneklerle hissediyorsunuz." ifadelerini kullandı.



ÖZBEK: AYRIŞTIRICI DİL, SIKILI YUMRUKLAR AÇILMAMAK ÜZERE SEÇİME GİDİLİYOR
Erdoğan'ın "Ortak değerlerimize sahip çıktığımız anda yaşamımıza geçirebilsek, Türkiye bir sıçrama yapar. CHP, olayın bir yerinden tuttuğu zaman ben de farklı bir yerinden tutabilmeliyim böylece birlikte kaldıracağız ülkeyi" sözlerini Özbek "Bu iklim vardı da nasıl buraya gelindi? Şu anda yan yana gelemiyorlar, içeride Meclis’i çalıştıramıyorlar. Herhangi bir soru önergesi hemen reddediliyor ve bu ayrıştırıcı dil, sıkılı yumruklar açılmamak üzere seçime gidiliyor." diyerek yorumladı. 

DÜNDAR: KUTUPLAŞMA, LİNÇ KÜLTÜRÜ HAKİM
Dündar ise "Pek çok seçim yaşadım, gergin seçimler de yaşadığımız oldu ama hiçbir zaman ‘Komşumuz hangi partiye oy vermiştir?’ diye düşünmedik. Şimdi özellikle sosyal medyanın devreye girmesiyle inanılmaz bir kutuplaşma, linç kültürü hakim." şeklinde konuştu. 

ERDOĞAN: ENGELLER VE AYRICALIKLAR ELE ALINACAK
Erdoğan, tarihi buluşmada AK Parti'nin parti programıyla ilgili "Programımızın siyasi ilkeler kısmında; Milletvekili ve bakanların yargılanmaları önündeki Anayasal engeller kalkacak, dokunulmazlık kamu görevlilerinin yargılanabilmeleri önündeki engeller ve ayrıcalıklar ele alınacak" sözlerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın sözlerini Dündar "Sayın Erdoğan, büyük buluşma programında söz verdiği gibi ve 2007 yılına kadar yaptığı gibi ülkeyi yönetmeye devam etseydi." diyerek değerlendirdi.