Tarihi zirveden ateşkes çıkmadı! Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi

Antalya'da gerçekleştirilen tarihi zirveden ateşkes çıkmadı... Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi.

Tarihi zirveden ateşkes çıkmadı! Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Tarihi zirve sonrası Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve  Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

"Ateşkes konusunda ilerleme yok"

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan taraflardan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi.

Kuleba, "Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti" diye konuştu.

Amaçlarının Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek olduğunu söyleyen Kuleba, "Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı" şeklinde konuştu.

Tarihi zirveden ateşkes çıkmadı! Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi - Resim : 2

'Bize saldıran istemiyorsa savaşı durdurmayacağız'

Ukrayna Dışişleri Bakanı, "Yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım" ifadelerini kullandı.

Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" dedi.

Kuleba, "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi" şeklinde konuştu.

'Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz'

Antalya’daki tarihi zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutamaz” dedi.

Lavrov, "İnsani koridor açılması önerimizi tekrarladık" derken, "Krizin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarihi zirveden ateşkes çıkmadı! Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi - Resim : 3

"Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor" diyen Lavrov, "AB dahil olmak üzere diğer ülkeler, Ukrayna'ya ölümcül silahlar göndererek tehlikeli bir şekilde hareket ediyor" şeklinde konuştu.

'Güvenlik garantilerini görüşmeye hazırız'

"Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor" diyen Lavrov, "AB dahil olmak üzere diğer ülkeler, Ukrayna'ya ölümcül silahlar göndererek tehlikeli bir şekilde hareket ediyor" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır" derken, Moskova'nın Birleşmiş Milletler'e Mariupol'daki bombalanan doğum hastanesinin aşırı sağcı Azak taburu tarafından alındığına dair kanıt sunduğunu söyledi.

'Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor'

Lavrov, "Ukrayna'daki güvenlik garantilerini görüşmeye hazırız" derken, “Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz” şeklinde konuştu.

"Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor" diyen Lavrov, "Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük" ifadelerini kullandı.

'Rusya'ya tehdit olmayan bir Ukrayna istiyoruz'

Lavrov, “Pentagon'un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz” derken, "Rusya'ya tehdit olmayan bir Ukrayna istiyoruz" diye konuştu.

"Çözüme burada ulaşma gibi bir hedefimiz yoktu" diyen Lavrov, "Batı'ya bir daha asla bağımlı olmamayı deneyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Nükleer savaş çıkacağına inanmadığını aktaran Lavrov, "Dengeli diplomatik çözümler için hazırız" dedi. Lavrov, "Biz hiçbir zaman petrol ve gazı silah olarak kullanmadık. Ukrayna Batı'ya giden gazı bile zamanında çalıyordu." diye konuştu. 

Tarihi zirveden ateşkes çıkmadı! Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi - Resim : 4

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Diplomasi Forumu kapsamında Antalya'da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla 3'lü formatta barış görüşmesi gerçekleştirilirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kuruyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu üçlü zirve öncesinde ilk olarak Ukrayna heyetiyle bir araya gelirken, daha sonra da Rus heyetiyle görüştü.

Tarihi zirveden ateşkes çıkmadı! Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi - Resim : 5

Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.

Antalya Diplomasi Forumu cuma günü başlayacak

Kritik zirveden bir gün sonra, Antalya Diplomasi forumu başlayacak.

Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenecek forumun açılış konuşmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Foruma 3 bine yakın kişinin katılması bekleniyor. 19 devlet ve hükümet başkanı, 73 bakan ve 42 uluslararası teşkilat temsilcisi Antalya'da olacak. Türkiye'nin ilişkilerde normalleşmeye gittiği Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da katılımcılar arasında.

Tarihi zirveden ateşkes çıkmadı! Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi - Resim : 6

Ukrayna -Rusya krizi

ABD ile NATO'dan güvenlik garantileri alamadığını gerekçe gösteren Rusya, Ukrayna'nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve `soykırım suçu işlediğini` iddia etmiş, ardından 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına kapsamlı askeri saldırılar başlatmıştı.

Devam eden saldırılar nedeniyle yaklaşık 2 milyondan fazla kişinin komşu ülkelere göç ettiği Ukrayna'da sivillerin kaçışı sürüyor. Rusya-Ukrayna savaşının durdurulması amacıyla taraflar Belarus'ta 3 tur müzakere yapmış ancak anlaşmazlıklar devam etmişti. Son görüşmede sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı alınmıştı.

Türkiye, gerek savaşın öncesinde gerek saldırıların başlamasının ardından taraflar arasında diyalog yoluyla çözüme varılması için arabuluculuk önerilerinde bulunmuştu. Bu girişimler kapsamında iki ülke, dışişleri bakanlarının Türkiye'nin ara buluculuğunda Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya gelmesini kabul etmişti.