Yangınların son durumuna ilişkin bakanlardan ortak açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlar hakkında son dakika değerlendirmesi yapıyor..

Yangınların son durumuna ilişkin bakanlardan ortak açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangınlarla mücadeledeki son duruma ilişkin basın açıklaması yapıyor.

İşte Pakdemirli'nin konuşmasından satırbaşları...

Antalya Manavgat, Muğla ve Isparta'da alevlerle mücadele var. Manavgat'ta Gündoğmuş'un tahliye edilmesi söz konusu. 

Isparta'da Sütçüler mevkisinde 11.30 sularında bir yangın daha çıktı. Ona da hemen 1 uçak, 15 arazöz, 200'ün üzerinde personel sevk ettik, çalışmalara başladık.

Tüm bu yangınlar sönene kadar, vatandaşımız normal hayatına kavuşana kadar çalışmalarımız sürecek.

Tunceli Hozat'taki yangın kontrol altına alındı.

Son 5 günde 132 yangından 125'ini kontrol atına aldık, 7'si devam ediyor. Ayrıca 78 de kırsal yangına teşkilatımız müdahale etti. Termik santralle ilgili bir risk görünmüyor.

Yarın tüm zamanların en düşük nemi ile karşı karşıya kalacağız, normalde bu mevsimde yüzde 30 seviyesinde olması gereken nem yüzde 8’lere düşecek.

Zorlu şartlar altında mücadelemiz devam ediyor. Devlet tüm imkanlarıyla ve kahraman ormancılarıyla mücadeleye devam ediyor. 3 bakanımız da burada. 

Şu an net havada uçan 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 852 arazöz,  150 iş makinesi, 1 insansız helikopter, 5000 üzerinde personelle çalışmalar devam ediyor.

Sabahtan itibaren Bodrum'da binlerce helikopter sortisi yapıldı. Muğla'ya 3000 ton su atıldı bugün. Yerleşim odaklı gidiyoruz. Özellikle yerleşim yerlerinde can ve mal kaybını önlemek için oralara öncelik veriyoruz. Yerleşim yerlerinin güvenlik altına alınması dün de söylediğim gibi belediyelerin işi ancak belediyelerimiz de Orman Bakanlığı ile koordineli çalışıyor. 

Milas'taki Yeniköy Termik Santraline alevlerin yaklaştığı iddiasına ilişkin; Şimdilik orada bir problem görünmüyor. Rüzgar da o yönde esmiyor, bir problem yok.

Uçakların şu anda 6'sı amfibik. Bugün ilerleyen saatlerde İspanya'dan da gelecek. Onları da ilerleyen saatlerde ekibe dahile deceğiz. İspanya ve Hırvatistan'dan uçaklar gelecek onlar da çalışmaya dahil olacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun konuşmasından satırbaşları...

Devletin bütün kurumları tüm yangınların bir an önce söndürülebilmesi için büyük çaba sarf ediyorlar. 

Hepimizin ciğerleri yanıyor doğru. Ama ormancıların sadece ciğerleri yanmıyor, kendi bedenleri de yanıyor. Dün 13 tane ormancıyı yangının ortasından aldık. Kahramanlarımızın moralini yükseltmek vatandaşlık görevimizdir.

Şu anda sosyal medyanın yüzde 50'si tevzirat ve yalandır.

Ana muhalefet partisi genel başkanından bir istirhamımız var biz 'Şehirler belediyelerin görev alanındadır" diye bir şey söylemedik.

Yüzlerce hesabı tespit ettik. Şu anda sosyal medyanın yüzde 90'ı tezvirat ve yalandır. İşi olan insanlar yangını söndürmeye çalışıyorlar, işi olmayanlar da dedikodu yapıyorlar. Nefret dilinden, öfke dilinden hep birlikte uzak duralım, ülkemize faydası yok.

Sıcak hava, aşırı kuru zemin ve rüzgar mücadelede dezavantajımız.

Birçok yangın yerleşim yerlerine girmeden durdurulmuştur. 8 yerleşim yeri tedbiren tamamen boşaltılmıştır, 5 yerleşim yeri de kısmen boşlatılmıştır. 70'in üzerinde konut kullanılamaz haldedir. Birçok hayvan kaybımız da oldu. Vatandaşımızın hasarları giderilene kadar, devletin bütün imkanları ortaya konana kadar vatandaşımızın yanındayız. 

Şimdi bu konuda sayın Cumhurbaşkanımız da kamuoyuna bilgi verdiğinde özel bir ekip kurulduğunu söyledi. 300'e yakın ihbar geldi. Bu ihbarların hepsiyle tek tek ilgileniyoruz. Ayrıca istihbari çalışmalarımız da söz konusu.

Yılbaşından beri 100'ün üzerinde terör eylemi engellenmiştir. Ancak orman yangınlarıyla ilgili tüm verileri önümüze alabilmek için çalışmalarımız devam etmektedir. Terör örgütü PKK yaklaşık 3 yıldan beri ekonomik tesisler, ormanlar, vatandaşlarımızın araçları dahil olmak üzere hedef aldığı yerleri yakmak ve zarar vermek konusunda direkt Kandil'den talimat alıyor. Sabotaj iddialarının nereden ne şekilde desteklendiğini tam olarak somut delillerle kanıtlayınca kamuoyunu bilgilendireceğiz. Birileri bizi birbirmize düşürmek istiyor. Bir ilçemizde oldu. 'Şunlar yaktı, linç edelim'. Yardım etmeye gelenler ve anneleri. Hiç alakaları yok. Bir kaosla karşı karşıya kalınacaktı. Yanlışi bir istihbarat kaynağı ile bizi yanıltmaya çalışanların da oyununa düşmeyiz. 

Birçok yangın yerleşim yerlerine girmeden durdurulmuştur. 8 yerleşim yeri tedbiren tamamen boşaltılmıştır, 5 yerleşim yeri de kısmen boşaltılmıştır. 70'in üzerinde konut kullanılamaz haldedir. Birçok hayvan kaybımız da oldu. Vatandaşımızın hasarları giderilene kadar, devletin bütün imkanları ortaya konana kadar vatandaşımızın yanındayız. Yangından zarar gören kimseyi yalnız bırakmayacağız.

Bir tek can bizim için kıymetlidir, sokak hayvanları için de her yere yem bırakılıyor.

Muğla'da 10 bin vatandaşımızı bulunduğu konutlardan tahliye ettik, çadır, konteyner ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un konuşmasından satırbaşları...

Öncelikle yangınla mücadelede hepimizin önceliği yerleşim yerlerinden uzak tutulması.

İlk etapta yangınla mücadelede yangının tehlike altındaki yerleşim merkezlerinden uzaklaştırılması sağlandı. Yangın yerleşim yerlerine uzak noktada devam ediyor. Ben halkımızın arkadaşlarımıza destek olduklarını gördüm. Sahada olmayan insanların attıkları tweetlerle çok yıpratıcı oluyor sahadaki arkadaşlarımız açısından.

Yanan arazilerin herhangi bir sebeple yapılaşmaya tahsisi mümkün değildir. Öncelikle ağaçlandırılarak orman arazisi haline gelmesi kanuni zorunluluktur.  Yasal değişiklikle ilgili kanun maddesi 39 yıldır olan, mevcut yetkilerin sınırlandırılmasıyla ilgili düzenlemedir. Önemli olan sahadaki mücadele. Maddi hasarların hespinin telafisi mümkün. Önceliğimiz bir kaç gün içinde bu yangını sonuçlandıracağız. Rüzgar da izin verirse en kısa sürede yangını kontrol altına alınırız diye düşünüyoruz.

Şu anda tamamen boşaltılmış olan tesis yok. Kısmi bir kaç saatliğine boşaltılan tesisler var.