Pakdemirli: Ilısu barajı tam kapasite çalışacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den, Ilısu barajının ülke ekonomisine katkısına ilişkin açıklama geldi.

Pakdemirli: Ilısu barajı tam kapasite çalışacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ilısu Barajı'nın tam kapasiteyle elektrik üretimine başladığını duyurdu. Pakdemirli, barajın Türkiye ekonomisine yıllık 2,8 milyar liralık katkı sağlayacağını açıkladı.

6 ünitenin tamamının devreye alındığını bildiren Pakdemirli, "Toplam kurulu gücü 1 200 MW olan 6 adet santral ile yılda ortalama 4.120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Proje üreteceği yeşil enerji ile daha temiz ve yaşanabilir bir geleceğe katkı sağlayacak. Bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı'nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilmesi hedeflenen Cizre Barajı'na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765 000 dekar alanın modern teknikler ile sulanması ve yılda 1 Milyar 168 Milyon KWh enerji üretilmesi mümkün olabilecek. Cizre Barajı tamamlandığında yıllık 1 Milyar TL ilave gelir artışı sağlanacak" ifadelerini kullandı.

2008 yılında planlanmaya başlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan barajın, temelden yüksekliğinin 135 metre, maksimum göl hacmi 10,625 milyar metreküp olduğu belirtiliyor.

Ilısu Barajı, 24 milyon m3 gövde hacmi ile Atatürk Barajından sonra Türkiye'nin ikinci büyük barajı... Barajın hacim bakımından dünyada ilk sırada yer aldığı kaydediliyor.