TBMM'nin Yeni Başkanı Numan Kurtulmuş! İşte aldığı oy sayısı

TBMM Başkanlığı seçiminin 3. turunda AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, 321 oy alarak salt çoğunluğu sağladı ve TBMM'nin yeni başkanı oldu.

TBMM'nin Yeni Başkanı Numan Kurtulmuş! İşte aldığı oy sayısı

Türkiye İşçi Partisi aday olarak cezaevindeki Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ı aday gösterdi. CHP'nin Meclis Başkanı adayı Ankara Milletvekili Tekin Bingöl oldu. Yeşil Sol Parti'nin adayı ise Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun Meclis Başkanı adayı oldu. Meclis Genel Kurulu, yeni başkanı belirlemek için toplandı, oylama gizli yapıldı.

İLK TURDA YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turunda adaylar 400 oya ulaşamadı. İlk turda Numan Kurtulmuş 317, Tekin Bingöl 131, Cihan Paçacı 42 oy aldı.

İKİNCİ TURDAN DA SONUÇ ÇIKMADI

İkinci turda Kurtulmuş 321, Tekin Bingöl 131, Tülay Hatmoğulları Oruç 51, Cihan Paçacı 41 oy aldı. Gerekli çoğunluğun bu turda da sağlanamaması üzerine üçüncü tura geçildi.

ÜÇÜNCÜ TUR SONA ERDİ

TBMM Başkanlığı seçiminin 3. turunda AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, 321 oy alarak salt çoğunluğu sağladı ve TBMM'nin yeni başkanı oldu.

Seçimlerin ardından söz hakkı alan Numan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

NUMAN KURTULMUŞ'TAN İLK AÇIKLAMA

"Bugün gerçekleşen Meclis seçimlerinde gösterdiğiniz teveccüh için tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum. TBMM devlet uran bir Meclis'tir. Bu aziz millet milli bağımsızlık ruhuyla kurtuluş savaşını başarıyla kazanmıştır. TBMM birinci Meclis'inden bize kalan tam bağımsız hedefiyle ilerlemektir."

Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

Bugün gerçekleştirdiğimiz TBMM Başkanlık seçimi dolayısıyla şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkür ediyorum. Sayın Devlet Bahçeli'ye Meclisimiz adına teşekkür ediyorum. Fevkalade önemli meclisin başlangıcını yapıyoruz. 2023 sadece bir tarih olmanın ötesinde aziz milletimizin varmak istediği hedeflerden birisi olarak önümüze gelmiştir.

"TBMM DEVLET KURAN BİR MECLİSTİR"

Cumhuriyetimizin ilanından bu yana 100 sene geçmiş oldu. Türkiye bu yüzyılda büyük kazanımlar elde etti. TBMM'nin kabul ettiği iki temel özelliğinin altını çizmek isterim. TBMM devlet kuran bir meclistir. Bütün cephelerde yenilmiş bu aziz millet inançlar ve değerleriyle ayağa kalmış ve Kurtuluş Mücadelesini kazanmıştır. Bu savaşın öncüleri başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle yad ediyoruz.

"TÜRKİYE YÜZYILINI HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ"

TBMM'nin 1. meclisinden bize kalan iki değer vardır. Birincisi tam bağımsız Türkiye hedefine kitlenerek ileriye doğru yürümektir. İkincisi ise ülkemizi o savaşların yıkıntılarından bir an önce kurtarmak, muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmaktır. Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız sürece hep beraber omuz ve destek vereceğiz. Bu sadece Seçim sırasında söylenmiş bir slogan değildir.

"GÖREVE BAŞLAYAN BAKANLARA BAŞARILAR DİLİYORUM"

TBMM'yi bir kavga mekanı olmaktan kurtarmak bizim görevimizdir. Her alanda partimizin görüşlerini dile getireceğiz ama asla elimizi yumruk şeklinde tutmayacağız ve Türkiye Yüzyılını hep birlikte kuracağız. Yeminleri yaparak göreve başlayan bakanlara başarılar diliyorum. Bu seçimler dolayısıyla bir şeyin daha altını çizmek isterim. Milletimiz seçimlerde Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne bir kere daha onay verdiğini ortaya koymuştur. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı da Türkiye Yüzyılı'nın lideri olarak tescil etmiştir.

KURTULMUŞ GÖREVİ BAHÇELİ'DEN DEVRALDI

Kurtulmuş, Meclis Başkanlığı görevini, TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli'den devraldı.