TCDD'den tarihin en büyük zammı

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü, Yüksek Hızlı Tren (YHT) abonman ücretlerine tarihin en büyük zammını yaptı. Yaklaşık yüzde 300'e varan zamlarla yeni fiyatlar en düşük 877, en yüksek 3 bin 847 liraya kadar yükseldi. TCDD ise "Zam değil, indirimlerin geri alınması" açıklaması yaptı.

TCDD'den tarihin en büyük zammı

Geçtiğimiz günlerde yolcu taşımacılığının satılacağı ileri sürülen ancak TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yalanlanan iddiaların ardından TCDD, YHT abonman ücretlerine rekor zam geldi. Ancak TCDD uygulamanın zam değil, indirimlerin geri çekilmesi olduğunu açıkladı.

Eskişehir-Ankara hattında çalışanların ve öğrencilerin tercih ettiği 30 günlük abonman bileti 480 liradan bin 687 liraya çıktı. Bir öğrenci günlük gidiş-dönüş için 16 lira harcarken, zamla birlikte 56.23 lira harcayacak.

İşte zamlar ve oranları (Aşağıdaki rakamlar 30 günlük abonman ücretleridir)

                                     Eski Ücret    Yeni Ücret      Zam Oranı

Ankara - Polatlı          220 TL          877 TL             Yüzde 298

Ankara - Eskişehir     480 TL          1.687 TL          Yüzde 251

Ankara - Konya          480 TL          1.687 TL          Yüzde 251

Polatlı - Eskişehir      352 TL          1.260 TL          Yüzde 257

Ankara - İstanbul       2.100 TL       3.847 TL          Yüzde 83

Zam değil, indirimlerin geri çekilmesi

Tv 100'ün TCDD kaynaklarından edindiği bilgilere göre, yapılan fiyat değişiklikleri zam değil, indirimlerin geri çekilmesi olarak yorumlandı. Hesaplamanın günde 2 kullanım üzerinden yapıldığını ifade eden kaynaklar, yüzde 70'e varan indirimlerin yüzde 15'e kadar geri çekildiğini belirtti.

Örneğin, Ankara - Polatlı arasında yolculuk eden bir kişi abonman ücreti için 220 lira ödüyordu. Bu kişinin bir biniş için kullandığı rakam (Her gün bir gidiş, bir geliş olarak hesaplandığında 60 kullanım ediyor.) 3,66 liraydı. Yeni tarifede ise aynı kişi aylık 877 lira ödemeye başladı. Her biniş için ödenen ücret 14.61 lira oldu.

TCDD kaynakları, bu sayede diğer yolcular ile abonman edinen yolcuların arasındaki büyük farkların ortadan kalktığını söyledi. Kurum tarafından verilen bilgilerde abonman ücretleri haricinde herhangi bir fiyat değişikliğine gidilmediği vurgulandı.

TCDD Taşımacılık AŞ'den açıklama

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bugün bazı gazetelerin internet siteleri ile haber sitelerinde "YHT bilet ücretlerine fahiş zam" yapıldığına ilişkin haberlerin yer aldığı aktarıldı.

Genel Müdürlük tarafından işletilen YHT'lerin bilet ücretlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığına dikkatin çekildiği açıklamada, YHT'lerin business ve ekonomi bölümü yolculuklarda kullanılan abonman kartlarına ait indirim oranlarında değişiklik yapıldığı belirtildi.

YHT'lerde geçerli 2 çeşit abonman paketi bulunduğunun bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

Sahiplerine belirlenen 2 istasyon arasında 60 gün süreyle 15-20 ve 30 biniş hakkı sağlayan biniş bazlı abonman paketleri business için yüzde 5, yüzde 10 ve yüzde 15, ekonomi için ise yüzde 15, yüzde 20 ve yüzde 25 arası indirim uygulanmaya başlandı.

Ankara-Eskişehir arasında ekonomi sınıfı 30 binişlik abonman kartı sahibi yolcumuzun seyahati 28,1 lira olarak ücretlendirilirken, tam biletle seyahat eden yolcumuz 37,5 lira ödemektedir.

Açıklamada, YHT'lerin işlediği tüm parkurlarda geçerli ve business bölümünde yüzde 25 indirim sağlayan yeni aylık abonman paketlerinin uygulanmaya başlandığı, Ankara-Eskişehir arasında business ücreti 54,5 lira iken aylık abonman sahibi yolcunun bir seyahatinde ödeyeceği ücretin 41 lira olduğu ifade edildi.

Aylık abonman kartlarının ekonomi bölümünde gençlere yüzde 50, tam abonman kartıyla yüzde 25 indirim sağlayan yeni paketlerin uygulanmaya başlandığına işaret edilen açıklamada, Ankara-Eskişehir arasında ekonomi ücreti 37,5 lira iken tam abonman kart sahibi yolcunun bir seyahatinde ödeyeceği ücret 28,1 lira, genç abonman kart sahibi yolcunun bir seyahatinde ödeyeceği ücretin 16 lira olduğunun altı çizildi.

Açıklamada ayrıca, YHT'lerde business ve ekonomide gidiş-dönüş bileti alan yolculara yüzde 15 indirim uygulanmaya devam edildiği de vurgulandı.

TCDD satılacak mı?

TCDD, bazı basın yayın organlarında yer alan "Özelleştirilerek satılacak" iddiaları karşısında bir açıklama yaparak yalanlamada bulunmuştu. Söz konusu açıklamada, kurumun bünyesinde yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerine son verilmesi veya TCDD'nin özelleştirilmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı bildirilmiş ve şu görüşlere yer verilmişti:

Altyapı yatırımlarının yanında TCDD eliyle demiryolu taşımacılığı hizmetlerinin sürdürülmesi amacıyla yüksek hızlı tren setleri, elektrikli ve dizel setleri teminine yönelik yatırımlarımız da devam etmektedir. TCDD bünyesinde yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerine son verilmesi veya TCDD'nin özelleştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.