TCMB açıkladı: TL'nin reel değeri Ekim'de geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekim ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre TL'nin reel değeri Ekim'de geriledi.

TCMB açıkladı: TL'nin reel değeri Ekim'de geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına ilişkin reel efektif döviz kuru verilerini açıkladı. Reel efektif döviz kuru Ekim'de 60,37 oldu. TCMB, Eylül verisini de 63,09'dan 62,93 olarak revize etti.

Salgın yılı olan 2020'ye 75 seviyesinde başlayan reel efektif Döviz kuru gerileme ivmesine girmiş ve Kasım'da 60,45 seviyesini görmüştü. Reel efektif döviz kuru sonrasında yükselişe geçerek Şubat'ta 69 seviyesinin üzerine tırmanmıştı.

Reel efektif döviz kuru nasıl hesaplanıyor?

Reel efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşuyor. Sepette ikili ticaret akımları ağırlıklandırılıyor. Bu şekilde Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşmak mümkün oluyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle üç farklı alt endeks oluşturuluyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.