Merkez Bankası 200 baz puan birden artırdı: Enflasyondaki seyir belirleyici olacak!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faizleri 200 baz puan artırdı. Politika faizi yüzde 8,25’ten 10,25’e çıkarıldı. Dolar ve euro çakıldı. Kararın ardından kurda yüzde 1,80 değerlerinde gerilemeler gözlemlendi.

Merkez Bankası 200 baz puan birden artırdı: Enflasyondaki seyir belirleyici olacak!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faizleri 200 baz puan artırdı. Politika faizi yüzde 8,25’ten 10,25’e çıkarıldı. Dolar ve euroda kararın ardından yüzde 1,80 değerlerinde gerilemeler gözlemlendi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulundan yapılan açıklamada, "Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir" ifadeleri yer aldı.

Tera Yatırım Stratejisti Mehmet Bilal Bircan, faiz kararına dair yapılan açıklamada enflasyon odağına dikkat çekerek, "Piyasa beklentisi TCMB’nin politika faizinde ya da Geç Likidite Penceresi (GLP)’nde değişikliğe gidilmemesi yönündeydi. Kurulun parasal duruşunu enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceği vurgusu, önümüzdeki süreçte merkez bankasının alacağı aksiyonlar açısından, enflasyondaki seyrin önemini ortaya koyuyor" dedi.

Devam eden süreçte yeni adımların gelip gelmeyeceği piyasalar tarafından yakından takip edileceğini kaydeden Bircan, kur tarafında aşağı yönlü hareketler gözlenirken, borsa tarafında ise yukarı yönlü hareketler gözlendiğine dikkat çekti.