Borsada yabancı rotayı tekrar Türkiye'ye çevirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan sürpriz görev değişiminin ardından Türkiye'den 2.4 milyar dolar çıkaran yabancı yatırımcılar, son 1.5 ayda bu tutarın yarısını geri getirdi.

Borsada yabancı rotayı tekrar Türkiye'ye çevirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan beklenmedik başkan değişiminin ardından mart ayının son iki haftasında Türkiye'den 2.4 milyar dolar çıkaran yabancı yatırımcılar, 16 Nisan-22 Mayıs tarihleri arasındaki 6 haftanın tamamında borsada net alıcı oldu.

Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu'nun sıkı para politikasına vurgu yapan ve enflasyonla mücadelede kararlılığı ortaya koyan açıklamaları ile yabancı yatırımcı 1.5 ayda bu tutarın yarısını geri getirdi.

Bu dönemde hisse senedindeki net alım 333 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yabancılar tahvil-bonoda da son 5 haftanın tamamını net alımla tamamladı. Bu dönemdeki net alım tutarı 883 milyon dolara ulaştı. Repo ile özel sektör tahvillerinin de eklenmesiyle yabancı yatırımcıların Türk varlıklarında son 5 haftada gerçekleştirdikleri net alım tutarı 1.2 milyar doları geçti.

Analistler, büyüme performansının artması ve enflasyonda beklenen düşüş sürecinin başlaması ile yabancı girişinin hızlanacağı görüşünde. Türk hisse senetleriinin benzer ülke piyasalarına göre yüzde 50'den fazla iskontolu olduğunu belirten analistler, tahvil-bonoda da yılın ikinci yarısında beklenen faiz indirimleri ile birlikte cazibenin güçlendini vurguladılar.