Yabancı bir haftada 2 milyar dolarlık satış yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcı 26 Mart haftasında 2 milyar dolarlık satış yaptı.

Yabancı bir haftada 2 milyar dolarlık satış yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın beklenmedik bir şekilde görevden alınmasının ardından Türk lirası varlıklarda yaşanan düşüş yabancı çıkışını hızlandırdı. Yabancı yatırımcı 26 Mart haftasında net 813 milyon dolarlık hisse senedi, 1,1 milyar dolarlık da DİBS sattı.

2 milyar dolara yakın haftalık çıkış yaklaşık 15 yılın da haftalık bazda en sert çıkışı oldu. Yabancı yatırımcı sene başından itibaren düzenli hisse senedinden çıkış yaparken tahvil alımını koruyordu, ancak son haftadaki tahvil satışıyla yıl içi alımların neredeyse tamamı geri verildi. 

Para politikasına dair belirsizliklerin etkisiyle geçen hafta swap faizlerinde gecelik ve haftalık bazda sert yükselişler olmuştu. 

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesaplarında da kur etkisiyle haftalık bazda 8,9 milyar dolarlık rekor satış yaşandı.

Türk lirası mevduatlar son haftada 1 milyar 515 milyon liradan 1 milyar 583 milyara yükseldi. TL mevduatlarda bir miktar artış olsa da döviz mevduatlarındaki çıkışın TL hesaplarda çok kullanılmadığı görülüyor.