Tek dozda yüzde 100 etki! Spermi anında etkisiz hale getirecek, bilim camiasında heyecan büyük

Bilim camiası büyük bir merakla takip edilen erkek doğum kontrol hapı hakkında yeni gelişmeleri duyurdu. Tek dozda yüzde 100 etki vermesi beklenen doğum kontrol hapı, spermleri etkisiz hale getirecek.

Tek dozda yüzde 100 etki! Spermi anında etkisiz hale getirecek, bilim camiasında heyecan büyük

Genellikle kadınlar tarafından kullanılan doğum kontrol hapları, erkekler için de üretiliyor. Erkeklerin içeceği hapın yüzde 100 etkili olması bekleniyor. 

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications'ta yayımlanan yeni bir araştırmada, fareler üzerinde yapılan deneylerde ilacın spermleri hareketsiz hale getirdiği gözlemlendi.

Spermleri geçici olarak felç ettiği ifade edilen ilaç erkek farelere enjekte edildi. Bulgular, ilacın gebeliği 2 buçuk saat boyunca yüzde 100, üç buçuk saatte ise yaklaşık yüzde 91 oranında önlediğini ortaya koydu.

Araştırmacılar ilacın uygulanmasından 24 saat sonra tam doğurganlığın geri geldiğini ifade etti.

CİNSEL İSTEKTE AZALMA YARATABİLİR

ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden Jochen Buck, "Bu, erkeklerde doğum kontrol çalışmaları alanında gerçek bir devrim niteliğinde" diye konuştu.

Erkeklerde doğum kontrolü için sadece iki seçenek mevcut: Vazektomi ve prezervatif. Kadınlarda çok daha fazla seçenek olsa da örneğin doğum kontrol haplarının birçok yan etkisi olduğu biliniyor. Bunlar arasında adet dönemleri arasında kanama, mide bulantısı ve cinsel istekte azalma gibi etkiler var.

Önceki araştırmalar, spermlerin hareket etmek için çözünür adenilil siklaz (sAC) adı verilen bir proteine ​​ihtiyaç duyduğunu göstermişti. 

Nadir görülen genetik mutasyonlar nedeniyle sAC üretemeyen erkeklerin kısır olabileceği biliniyor.

BİLİM İNSANLARI ÖNEMLİ GÖRÜYOR

Buck ve meslektaşları, deneyde kullanılan ilacın sAC'yi engellediğini anladıktan sonra bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıp kullanılamayacağını görmek istedi.

Spermlerin hareketsiz kalarak vajinal yol boyunca yumurtayı döllemek üzere ilerleyemediği anlaşıldı.

Bilim insanları çok hızlı etki ettiği için bu yeni yaklaşımın doğum kontrol yöntemlerinde önemli bir atılım olacağı görüşünde. İlerleyen yıllarda insanlar üzerinde denenmesi de hedefleniyor.

Çalışmaya destek veren Ulusal Sağlık Enstitüleri Doğum Kontrol Araştırma Şubesi'nin program görevlisi Chris Lindsey, ilacın cinsel ilişkiden önce yalnızca bir kez alınması gerekeceğini vurguluyor: