Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü?

72 yaşında hayatını kaybeden felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'nın neden öldüğü merak ediliyor. Fikriyat.com yazarı Teoman Duralı, en son TRT'de 'Felsefe Söyleşileri' adlı programı yapmıştı. Peki, Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü?

Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü?

Vefatı ile sevenlerini üzen Teoman Duralı hakkında araştırma yapılmaya başlandı. Felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'nın kim olduğu merak ediliyor. Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü? İşte biyografisi...

Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü? - Resim : 1

Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü?

Teoman Duralı, 7 Şubat 1947 tarihinde Kozlu, Zonguldak'ta doğdu. Babası Türk, Annesi ise Alman asıllıdır. İlköğrenimini Zonguldak ve Ankara'da yaptı. Orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu.

Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü? - Resim : 2

İstanbul Üniversitesinde Biyoloji ve Felsefe bölümlerinde okudu, 1973 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesinde okurken Nermi Uygur'un kendisine asistanlık teklifi etmesiyle 1975 yılında mezun olduğu bölümde asistan olarak göreve başladı. 1977 yılında doktora çalışmasını bitirdi. 1978 yılında NATO bursu ile Paris'te biyoteknoloji seminerlerine katıldı.

Mayıs 1982'de yardımcı doçent, Ekim 1982'de doçent ve 1985'te ABD Penn State University'de tamamladığı "Kant'ın A Priori Bilgi İstidâdı" adlı çalışmasının ardından 1988'de mezun olduğu bölümde profesör oldu. 1992-1993 yıllarında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinde, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-1997 ve 1999 yıllarında ISTAT (Kuala Lumpur)’da misafir öğretim üyesi olarak yer aldı. 1996 yılında Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde araştırma gezisinde bulundu.

Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü? - Resim : 4

Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde dekanlık yaptı. Fakültenin felsefe bölümünü kurdu. Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 2016 yılında aldığı kararla Teoman Duralı'ya Fahri Doktora Payesinin takdim töreni gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinde felsefe bölümlerinde dersler verdi. Ayrıca Kutadgu Bilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı.

Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü? - Resim : 5

İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça, Malayca dillerini biliyordu. TRT 2 ekranlarında "Felsefe Söyleşileri" programını yapıyordu. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibidir. Evli ve iki çocuk babası olan Teoaman Duralı 6 Aralık 2021 tarihinde hayatını kaybetti.

Teoman Duralı kimdir, hastalığı neydi, neden öldü? - Resim : 6

Teoman Duralı'nın kitapları

Canlılar Sorununa Giriş / Biyoloji Felsefesiyle İlgili Çalışmalar (1982), Biyoloji Felsefesi / Canlı ve Kültür Sorunlarını Araştırma Alanı (1992), Aristoteles'te Bilim ve Canlılar Sorunu (1995), Yeniçağ Avrupa Medeniyetinden Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyetine (1996), A New System of Philosophy-Science frol the Biological Standpoint (1996), Felsefe-Bilime Giriş (1998), Çağdaş Küresel Medeniyet / Anlamı-Gelişimi-Konumu (2000), Çağdaş Küresel Medeniyet (2006), Aristoteles'te Bilim ve Canlılar Sorunu (2007), A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint, SorunNedir, Sorun Çağının Anatomisi – Çağımızın Felsefece Teşrihi (Derleyen ve Yayına Hazırlayan: Mehmet Sabri Genç, 2009), Omurgasızlaştırılmış Türklük (2013) Öyle Geçer Ki Zaman