Tereyağı tereyağı diyerek bize bakın ne yedirmişler! Vay sahtekârlar vay

Son dönemde tereyağını fiyatlarının artmasıyla birlikte hilecilik de arttı. Uzmanlar, vatandaşları hileye karşı uyarıyor. Tereyağının içerisine ‘patates nişastası’ eklendiğini belirten uzmanlar, gerçek tereyağını anlamanın 6 yolu olduğunu söylüyor.

Tereyağı tereyağı diyerek bize bakın ne yedirmişler! Vay sahtekârlar vay

Sütün fiyatının artması, doğal olarak tüm süt ürünlerinin de eş zamanlı olarak fiyatının yükselmesine neden oldu. Türkiye’de vatandaşların en sık tükettiği süt ürünleri arasında yer alan tereyağının ciddi rakamlardan satılmaya başlamasıyla birlikte sahtecilik faaliyetleri arttı. Uzmanlar, hem cebinizin hem de sağlığınızın tehlikeye girmemesi açısından gerçek tereyağını ayırt eden özellikleri açıkladı.

GERÇEK TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Uzmanlar, gerçek tereyağının anlamanın birçok yöntemi olduğunu belirtiyor. İşte sizler derlediğimiz gerçek tereyağını anlamak için yapmanız gereken 6 şey…

 SUDA TEK PARÇA HALİNDE ERİYORSA GERÇEKTİR

·         Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın.

·         Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.

·         Şayet parçalara ayrılmış bir şekilde erimeye başlıyorsa bu yağ tereyağı değildir ve margarin içeriği yüksek karışım bir yağdır.

 ODA SICAKLIĞINDA ERİMEYİP YUMUŞUYORSA GERÇEKTİR

·         Gerçek tereyağı nasıl yapılır sorusunun merak edilen yanıtlarından biri de kıvamıdır. Gerçek tereyağı hazırlanırken kıvamı sabit kalır.

·         Bu sınavdan tereyağının geçmesi için tereyağını oda sıcaklığında birkaç saat bekletin.

·         Belirli bir süre geçtikten sonra eğer yağda su gibi erime meydana geliyorsa ne yazık ki elinizdeki tereyağı sahte yağdır.

·         Gerçek bir tereyağı, oda sıcaklığında kıvamını korur. Erime yapmaz ve sadece yumuşar.

 ERİRKEN KÖPÜRÜYORSA GERÇEKTİR

·         Tereyağının en meşhur özelliklerinden biri de yüksek sıcaklıkta pişirildiğinde ortaya çıkan iştah açan koku ve köpüktür. Peki bu köpük yağın gerçekliği ile ilgisi nedir?

·         Gerçek tereyağı yanar mı diye düşünebilirsiniz. Bu endişeyi gidermek için tereyağından bir kaşık alın ve minik bir tavada kızdırın.

·         Kızdırılan yağda köpürmeler meydana gelmediyse bu yağ margarin karışımlı sahte bir yağdır.

·         Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar.

·         Bu köpürmenin nedeni ise, yağ yapılırken kendi bünyesinde bulunan suyun açığa çıkmasıdır.

ERİRKEN AÇIK RENK BIRAKIYORSA DİKKAT

 ·         Eğer tereyağı tavada erirken, kendi renginden daha koyu bir renk alıyorsa üzülerek ifade etmeliyiz ki bu yağın içerisinde boya olma ihtimali çok yüksektir.

·         Bu testi şöyle deneyebilirsiniz: Almış olduğunuz tereyağı açık sarı renkteyse ve tavada eridiğinde altın sarısı koyu bir rengi almışsa kullandığınız yağ sahte ve katkılı bir yağdır.

 İYİ TEREYAĞI ÇOK UCUZ OLMAZ

 ·         Gerçek tereyağının ekonomik değeri yüksektir. Çünkü süt yağı kullanılır ve doğal taze sütlerden hazırlanır.

·         Eğer tereyağı alırken çok düşük rakamlar karşınıza çıkıyorsa bu yağları almanız önerilmez.

·         Piyasa ortalamasındaki tereyağının fiyatı 1 kilogram için ortalama 50 TL’dir. Bu rakam doğrultusunda gerçek ve sahte tereyağı ayrımı yapabilirsiniz.

PARÇA HALİNDE BÖLÜNÜYORSA GERÇEKTİR

·         Sahte ve gerçek tereyağı arasındaki farkı bulmak için bir bıçak işinizi kolaylaştırabilir.

·         Tereyağının sahte olanı, bıçak darbesinde bütün olarak ayrılır.

·         Gerçekliğini test etmek istediğiniz tereyağına bıçak batırın. Doğal ve hakiki tereyağı çok küçük parçalara ayrılmaktadır.