Bakan Pekcan açıkladı! Kuyumculukta yeni dönem...

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, perakende kuyum ticaretini düzenleyen ve bugün itibarıyla yürürlüğe giren Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmeliğe ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Pekcan açıkladı! Kuyumculukta yeni dönem...

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kuyum ticaretini düzenleyen ve bugün itibarıyla yürürlüğe giren Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmeliğe ilişkin açıklamasında, tüketicide yanlış algı yaratılmasının ve sektörde haksız rekabetin oluşmasının önüne geçilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Getirilen düzenleme ile her türlü kuyum reklamında yetki belgesi numarasına ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanına yer verileceği, kuyum işletmesinin yanıltıcı bilgi veremeyeceği, haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunamayacağı ve kişileri yasa dışı uygulamalara teşvik edemeyeceği hususlarının kurala bağlandığını anlatan Bakan Pekcan, bu ilke ve kurallara aykırı hareket edilmesi durumunda işletmelere idari yaptırım uygulanacağını dile getirdi.

Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulacak

Bugüne kadar yaptıkları tüm düzenlemelerde olduğu gibi ticarete ilişkin tüm süreçlerde bürokrasinin azaltılmasına yönelik büyük gayret sarf ettiklerinin altını çizen Pekcan, şunları kaydetti:

Kuyum ticaretinin takip ve kontrolünün sağlanması amacıyla Bakanlık tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulacak. Yetki belgesi verilmesi, yenilenmesi ve iptal edilmesi işlemleri bu Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Sistem sayesinde kuyum ticaretinin mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve bu ticarete ilişkin güncel ve doğru bilginin temin edilmesi, işlemlerin kısa süre içinde ve güvenilir bir biçimde yapılabilmesi sağlanacak.

Yetki belgesi iptal edilecek

Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda bakanlıkça verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi veya aynı takvim yılı içinde tekrarlanması halinde yetki belgesinin iptal edileceğini belirten Bakan Pekcan, bu durumda yetki belgesinin iptalinden itibaren iki yıl süreyle yetki belgesi verilmeyeceğine vurgu yaptı.

Bakan Pekcan, bu sayede, hizmet kalitesinin artırılmasına ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesine katkı sağlanacağını ve sektörün mevzuata uygun faaliyet göstermeyen işletmelerden arındırılacağını belirtti.

 

Alış 75.564,94
Satış 75.603,92
Değişim 224,81
Son Değer 75.584,43
En yüksek 75.523,28
En düşük 75.272,24
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00