Titanik’i görmek isteyenleri sevindirecek gelişme

Özellikle gişe rekorları kıran filmiyle birlikte Titanik dünyanın en ünlü gemi enkazı oldu ve batığını görmek isteyenlerin sayısı da arttı. Artık Titanik dalış turizmine açılıyor... İşte ilk ziyaretçilerinin deneyimleri...

Titanik’i görmek isteyenleri sevindirecek gelişme

Dünya tarihinde yer edinen ve özellikle tarihin en yüksek bütçeli filminin yapılmasıyla birlikte Titanik’i görmek isteyenlerin sayısı arttı. Yapılan yeni bir çalışma meraklılarının artık Titanik’i görmesini sağlayacak. Bunu ilk kez oluşturulan ve adına "görev uzmanları" denilen beş kişilik bir ekip gerçekleştirdi.

İşte Titanik’ten son görüntüler ve batığı ziyaret edenlerin yaşadıkları…

15 Nisan 1912 tarihinde Kuzey Atlantik Okyanusu'nda batan Titanik ile ilgili yıllar sonra bile birçok detay ortaya çıkıyor. Gemi, 1912’de Southampton ile New York arasındaki seyahatte buzdağına çarparak batmıştı. Kuzey Atlantik’te batan Titanic ilk ve son yolculuğunu yaşamıştı. Tahminler geminin 2 saat 40 dakika gibi bir sürede battığı yönündedir. Yıllarca unutulmayan bu deniz felaketinin meraklılarını sevindirici bir gelişme yaşandı.

Titanik’i görmek isteyenleri sevindirecek gelişme - Resim : 1

BBC'de yayınlanan habere göre, tıpkı uzay turizmi gibi Titanik'e de dalış turizmi başlatılması planlanıyor. Bunu ilk kez beş kişilik bir ekip gerçekleştirdi. Bu dalışa katılmak için yıllarca para biriktirip, evlenmeyip çocuk sahibi dahi olmadıklarını ve bu kararları sadece Titanik'in batığını görmek için aldıklarını söyleyenler var.

Onlardan biri olan ve bu girişimin öncüsü Stockton Rush, "İnsanların uzaya daha az maliyetle ve çok düzenli olarak gidecekleri bir zaman gelecek. Bence su altında da aynı şey olacak" diyor. 

Titanik’i görmek isteyenleri sevindirecek gelişme - Resim : 2

Rush, şirketi OceanGate'in, Elon Musk, Richard Branson ve Jeff Bezos gibi mucitlerin uzay yolculuğu için yapmaya çalıştıkları şeyi derin deniz araştırmaları için yapacağını umuyor:

"Uzmanlık eğitimi almamış olsalar bile, yeterli parası olan herkesin yeni dünyalara girmesine izin vermek gerekiyor."

Kitleler için derin deniz keşiflerini ticari açıdan mümkün kılmaya çalışan Rush için, dünyanın en ünlü gemi batığının bulunduğu yer dalış yapılması gereken bir alandı: "İngiliz dilinde tüm gezegenden bilinen üç kelime olduğunu söyleyen bir makale okudum. Bu, Coca-Cola, Tanrı ve Titanik."

Titanik’i görmek isteyenleri sevindirecek gelişme - Resim : 3

Ancak Rush, Titanik hayalini gerçeğe dönüştürmek için, okyanus gemisinden Titanik'in derinliklerine kadar beş kişiyi alabilecek, hafif malzemelerden yapılmış yeni bir dalgıç tipi araç yaratmak zorunda kaldı. Bu işe ilk başladığında başaramayacağı düşünüldü.

Şimdi ise Rush, gemideki mürettebatı, OceanGate personeli, bilim insanları ve "görev" adı verilen küçük ama çok önemli aracıyla enkaza ilk turist ekibiyle dalışını yaptı.

Dalış için her katılan 250 bin dolar ödedi.

Bu özel dalışta bankacı Renata Rojas, iş insanı Oisin Fanning ve televizyoncu Jaden Pan, ayrıca oşinograf Steve Ross ve dalgıç pilotu Scott Griffith yer aldı.

Titanik’i görmek isteyenleri sevindirecek gelişme - Resim : 4

Jaden Pan, bu deneyimini, "Beşimiz de o sessizlik anını yaşadık. Gördüğüm ilk şey kömür parçaları oldu. İşte o an beni Titanik'in insancıllığına bağladı. İnsanların bunu küreklerle gemiye getirmiş olduğu ve batma sırasında tamamen dökülmüş olduğunu gördüm. O insanların bu kömürleri taşıyışını hissettim. Aşağıya inerken, dünyadaki en büyük göçe karışan mezopelajik hayvanları gördük. Bu büyük topluluk her akşam yüzeye çıkıyor ve her sabah 500 ila 1.000 metreye geri göç ediyorlar. Hayvanların biyolüminesansı var, bu yüzden orada burada ışık parlamaları oluyor" diyerek anlattı.

Ziyaretçiler, Titanik filminde kurgulanan Jack ve Rose arasında romantizmin yeşerdiği geminin güverte kısmında çekim de yaptılar.

Titanik’i görmek isteyenleri sevindirecek gelişme - Resim : 5

Enkaz alanının tamamını gezebildiler.

Topladıkları verilerin (videodan) analizinin tamamlanması birkaç ay alacak.

Bankacı Renata Rojas, dalgıçtan okyanus gemisine geri döndükten kısa bir süre sonra gözyaşlarını tutamadı ve "Bütün yaşanılanları hissetmek için bunu yapmam gerekiyordu. Şimdi tamamlanmış hissediyorum" dedi.