TÜİK fiyat danışma kurulu kurdu

Son dönem sıkça gündeme gelen gıda ürünleri fiyatlarındaki artışın ardından hükumet çalışma başlattı. Bu kapsamda TÜİK tarafından Danışma Kurulu oluşturuldu. Peki, bu kurul neler yapacak? İşte detaylar...

TÜİK fiyat danışma kurulu kurdu

Son dönem yaşanan fiyat artışları, koronavirüs salgınında gündeme gelen büyüme oranları derekn Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak veriler de ilgiyle takip ediliyor. Yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesi kurumdan bir son dakika açıklaması geldi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da fırsatçılara aman verilmeyeceği ve durumun takibi için sistem oluşturulacağını ve çalışma grubuyla da durumun normalleşmesi için hazırlıklar yapıldığını belirtmesinina ardından çalışmalar başladı. Bu kapsamda TÜİK de Fiyat istatistikleri Danışma Kurulunu oluşturdu ve Ocak ayı içinde kurul 3 kez toplandı. TÜİK, “Fiyatlarda, kamuoyu beklentisini en iyi yansıtacak şekilde ele alınması ve metodoloji, veri derleme, işleme, yayımlama ve iletişim süreçlerinin geliştirilmesi konusunda Danışma Kurulunun önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.” açıklaması ile kurulun fayda sağlayacağını belirtti. Kurul listesinde akademisyenler, ekonomistler ve TCMB'de görevli yetkililer yer alıyor.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu kapsamında ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısındaki değişimleri tespit etmek amacıyla düzenli aralıklarla, çeşitli konularda araştırmalar düzenlemekte ve sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktadır. Dünyada ve ülkemizde meydana gelen değişimler her alanda olduğu gibi istatistik alanını ve Kurumumuzu da etkilemekte ve değişen koşullar yeni ihtiyaçları ortaya çıkarmaktadır.

Bu kapsamda, fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlar ile TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacıyla 2021 yılı Ocak ayında Fiyat istatistikleri Danışma Kurulu oluşturulmuştur.

Kurul, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin “sayım, araştırma ve proje çalışmalarında ihtiyaç duyulan konularda gerçek ve tüzel kişilerin uzmanlık, deneyim ve görüşlerinden yararlanmak, en son bilimsel teknik ve yöntemlerin uygulamaya aktarılmasını sağlamak amacıyla danışma kurulları oluşturulabilir” hükmünü içeren 607. maddesi kapsamında oluşturulmuştur. Fiyat istatistikleri Danışma Kurulu ekonomi alanında çalışan akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kurumu temsilcilerinden oluşmaktadır.

Çalışma usul ve esaslarını belirlemek üzere hazırlanmış olan yönergeye göre oluşturulan Danışma Kurulu, 2021 yılı Ocak ayında üç kez toplanmıştır.

2020 yılında yaşanan ve hâlâ devam etmekte olan Covid-19 pandemi süreci, hanehalklarının tüketim alışkanlıklarının önemli ölçüde değişmesine sebep olmuştur. Bu durum tüm ülkelerde Fiyat istatistiklerinde (Tüketici Fiyat Endeksi vb.) madde ve ana harcama grubu ağırlıklarının, güncel tüketim yapısını yansıtacak şekilde gözden geçirilmesi ve en güncel veriler dikkate alınarak hesaplanması zorunluluğunu doğurmuştur. Fiyat istatistikleri Danışma Kurulu’nun Ocak ayında gerçekleştirdiği toplantılarda temel olarak, 2021 yılı için TÜFE’de planlanan değişiklikler ve TÜİK’in madde ağırlıkları konusunda, Eurostat’ın güncel tavsiye kararlarını dikkate alarak yapmış olduğu çalışmalar gündeme alınmış ve kurul üyeleri bilgilendirilmiştir.

Uluslararası norm ve standartlar çerçevesinde hesaplanmakta olan Fiyat istatistiklerinde ülke koşulları ve kamuoyu beklentisini en iyi yansıtacak şekilde ele alınması ve metodoloji, veri derleme, işleme, yayımlama ve iletişim süreçlerinin geliştirilmesi konusunda Danışma Kurulu’nun önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Türkiye istatistik Kurumu Kalite Güvence Çerçevesinde yer alan “erişilebilirlik ve açıklık” ilkeleri kapsamında Danışma Kurulu toplantı tutanaklarına ve raporlara TÜİK internet sayfasından erişim imkânı sağlanacaktır.”