Tunç Soyer: Erken seçim olacağını düşünüyorum fakat cumhurbaşkanı adayı olarak bir isim veremem

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kerem Kırçuval ile 10'dan 12'ye programına konuk olarak gündemi tv100'de değerlendirdi. Erken seçim tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Soyer, "Erken seçim olacağını düşünüyorum. Ama cumhurbaşkanı adayı olarak bir isim veremem" dedi.

Tunç Soyer: Erken seçim olacağını düşünüyorum fakat cumhurbaşkanı adayı olarak bir isim veremem

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kerem Kırçuval ile 10'dan 12'ye programında çarpıcı açıklamalard bulundu.

Soyer, "Erken seçim olacağını düşünüyorum. Ama cumhurbaşkanı adayı olarak bir isim veremem. Konu zaten isimlerde değil, mesele sistem. Sistemi tartışmamız lazım. Bugünkü sistemde devam mı etsin, yoksa başka türlü bir sistem mi gelsin? Rakamlar gösteriyor ki yoksulluk çatlağı gittikçe derinleşiyor" dedi.

Faaliyetlerinizin hükümet tarafından kısıtlandığını düşünüyor musunuz? sorusuna yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şunları söyledi:

"İçimi acıtan olaylardan biriydi..."

"Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin yolu vardır. Kim ne yaparsa yapsın biz işimizi yapacağız. Mevcut koşullar ne ise onu yapmak için geldik bu koltuğa. İzmir'in sembol binalarından biri olan bir elektrik fabrikası var. Göreve seçildiğimiz gün olan 2019 31 Mart'tan iki hafta sonra Bakanlığın açmış olduğu ihaleye girdik. 35 milyon lirayı biz verdik. İhale iptal edildi ve 3 senelik o asırlık bina çürümeye devam ediyor ve ne yazık ki bize vermemek için yeniden ihale de yapmıyorlar. Bu benim içimi acıtan bir olaydır."

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin borcu ne kadar? sorusunun yanıtını canlı yayında aktaran Tunç Soyer şu rakamları paylaştı:

"Fitch'in belediyelerle ilgili raporu yanlış yorumlandı"

"Bizim euro cinsinden borcumuz 3 yıl içinde yüzde 10.25 artmış durumda. Bunu TL'ye çevirdiğiniz zaman 10 milyar lira bir borca tekamül ediyor. Bu bizim insiyatifimizde, bizim engelleyebileceğimiz bir durum değil. O nedenlerle Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch belediyelerle ilgili bir değerlendirmede bulunmuştu. Bu farklı ifade edildi, ve bazı belediyeler iflasın eşiğinde gibi cümleler kullanıldı. O raporda böyle bir şey yok. Raporda sadece ülkelerdeki döviz dalgalanmalarının belediyelerin haraket kabiliyetini engellediği ve onlar için bir tehdit olabileceği söyleniyor. Belediyeleri iflasın eşiğine getirmiş bir tablo söz konusu değil. İzmir'in uluslararası arenadaki güvenilirliği aynen devam ediyor. İzmirlilerin içi rahat olsun."