Turizm sektöründe ara dönem personel sorunu! 15 bin TL maaş ile çalışacak eleman bulunamıyor!

Pandemi sebebiyle ağır yara alan turizm sektörü, bu yıl toparlanmak hatta rekor kırmayı hedefliyordu. Özellikle döviz kurları sebebiyle de yabancı turist için daha cazip hale gelen ülkemizde turizmciler tarafından beklenti büyüktü. Fakat salgın döneminde ekonomik olarak etkilenen turizm sektöründe çalışan personeller farklı sektörlere yöneldiler. Şu an 8, 10, 15 bin TL maaş ile çalışacak personel bulunamıyor!

Turizm sektöründe ara dönem personel sorunu! 15 bin TL maaş ile çalışacak eleman bulunamıyor!

Turizm şehri Antalya, yerli ve yabancı tatilcilerin en çok tercih ettiği şehirlerin başında geliyor. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan kent, tüm zamanların rekorunu 2019'da 15 milyon 644 bin 108 turistle kırdı. Pandemi nedeniyle kapanmayla geçen 2 yılın ardından 2021'de 9 milyon kişiyi ağırlayan kentte turizm sektörü temsilcilerinin hedefi, 2022'de 2019'un rekorunu geçmek.

Bu yıl nisan, mayıs ve haziran aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi sebebiyle tatilciler temmuz ve ağustosa yoğunlaştı. Sektörün temsilcilerini tam olarak tatmin edemeyecek olsa da 2019 rakamlarını az bir kayıpla yakalayacağı tahmin ediliyor. Yıl sonuna kadar toplam 12 milyon turistin Antalya'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Pandemi döneminde kapanan turistik tesislerin çalışanları farklı sektörlere yöneldi. Bu sebeple işletmeler bugünlerde nitelikli iş gücü sıkıntısı çekiyor. Pandemide otellerde görev alan yetişmiş mutfak ve servis elemanlarının yanı sıra ön büro, housekeeper alanlarında da ciddi bir nitelikli personel kaybı var. Farklı sektörlerde çalışmaya başlayan otel çalışanları geri dönmeyince kontenjan açığını dolduracak yeni personel bulmak zorunda kalan yöneticiler, işe alım sürecinde personele lojman, yemek, sigorta, yan haklar ve 8 ila 15 bin lira arasında maaş teklif ediyor.

Turizm sektöründe ara dönem personel sorunu! 15 bin TL maaş ile çalışacak eleman bulunamıyor! - Resim : 1

Ara personelde büyük bir açık var!

Dolgun ücretlere ya da yan haklara rağmen çalışanların turizm sektörüne sezonluk gözüyle baktığı için yanaşmadığını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) eski başkanı turizmci Osman Ayık, turizmin ülkemizde 12 aya yayılması noktasında çalışmalar yapılırsa sektör çalışanlarının da sektöre dönemsel bir iş gözüyle değil de kariyer planlayabileceği için sektöre sıcak bakacağını söyledi. Ayık, “Pandemi bugüne kadar turizm sektöründe insana yapılan tüm birikimin kaybolmasına neden oldu. Sektörün tekrar bu konuda ciddi yatırım yapması lazım. Sektörümüzün en büyük özelliği, insana insanla hizmet ederiz. Yetişmiş eleman bizim en değerli varlığımızdır. Onları korumak adına çalışmalar yapmamız lazım" dedi.

Yasal mevzuatlarda da çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Osman Ayık, "Ara eleman konusunda son derece büyük açık var. Sektör çok sıkıntı içinde. Aşçı yardımcısı, maid, bulaşıkçı, komi, garson hatta bahçıvan bulamazsınız" diye konuştu.

Turizm sektöründe ara dönem personel sorunu! 15 bin TL maaş ile çalışacak eleman bulunamıyor! - Resim : 2

'ÇOK FAZLA ÇALIŞANIMIZI KAYBETTİK'

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise pandemi öncesinde başlayan nitelikli eleman ihtiyacının bu süreçte arttığını kaydederek, "Sektör olarak çok fazla çalışanımızı kaybettik. Şimdilerde eski çalışanlarımızı sektöre nasıl yeniden kazandırabiliriz bunu düşünüyoruz. Belek'te 6, 8, 10 bin liralara çalışacak personel bulunamıyor" ifadesini kullandı.

Serik ilçesi Belek bölgesindeki 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü Ali Kızıldağ da ciddi bir ara eleman sorunu yaşadıklarını söyledi. Hedeflerinin 2019 yılı verileri olduğunu belirten Kızıldağ, şunları kaydetti:

"Çok ilginç bir dönemden geçiyoruz. İvme çok iyi. Avrupalı turistin Türkiye'ye dönüşü çok iyi oldu. Pandemiyle birlikte ulaşım ve konaklama sektöründe insan kaynağı kaybı yaşandı. Bunların tekrar sektöre dönüşü gibi bir beklentimiz yok. Operasyonel departmanlarda çok sıkıntımız var. Mutfakta 180, serviste 200, housekeepingte 200 kişiyle çalışıyorsunuz. Bu departmanlarda çok ihtiyaç var. Bugün zincir otellerin genel müdürlerinin çoğu işin mutfağından, sektörün en altından yetişerek o noktalara geldi."

10 yıldır otelde barmen olarak çalışan Bedirhan Öztürk, maaşların tatmin edici düzeyde olduğunu belirtti. Kariyer hedefleyenler için sektörün iyi bir seçenek olduğunu kaydeden Öztürk, "Maaşlarımız memur maaşlarına yakın. Çok şükür kazanıyoruz" dedi.

Otelde garson olarak çalışan Gamze Memiş de şartların otellere göre değiştiğini söyledi. Maaşların asgari ücretin 2- 3 katı üzerinde olduğunu aktaran Memiş, "Turizm sektöründe çalışmak daha mantıklı. Kafe ve restoranlarda 10-12 saat çalıştırılırken otellerde 8 saat. Şu an çalıştığım yerden memnunum" diye konuştu.