Türk Dil Bayramı’nın yıldönümü

Tv100 Gün Ortası haberlerinde Oğuz Haksever Türk Dil Bayramı’nın kutladı ve Türk dilinin öneminden bahsetti.

Bir izleyicinin mesajını okuyarak Dil Bayramı’na değinen Haksever “Bugün Atatürk’ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen 1. Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül’ü her yıl Türk Dil Bayramı olarak kutluyoruz. Onca ekonomik sorunların, sosyal güvenlik sorunlarının, barınma sorunlarının arasında, bu kırık Türk Dil Bayramı’nda. Türk dilinin içinde bulunduğu sorunları anlatmanın münasip bir durum olduğunu acaba nasıl ortaya koyarız? Dilimizi iyi ve zengince kullanmanın önemini tek bir boyuttan ortaya koymak istiyoruz”

Türk dilinde hitabet yeteneğinin yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkan tartışmaları, arbedeleri şöyle aktardı “Parlamentomuzdaki bazı tartışmalar kısa bir süre sonra küfürleşmeye daha sonra fiziksel şiddete dönüşüyor. Konuşarak uzlaşmaya, anlaşmaya varılamıyor. Kelimeler yerine tekmeler konuşuyor”

 

“Türkiye PESA sınavlarında başarısız”

 

OECD’nin her 3 yılda bir düzenlediği PESA sınavlarında Türkiye’nin durumuna değinen Haksever “Bu sınavlarda Türkiye genelde başarısız mesela okuduğunu anlama bölümünde 72 ülke arasında 50. Sıralardayız. Yayın bir kanaat var Türkiye’de Türkçemizi az kelime ile konuşuyormuşuz. 2500 kelime ile konuşsak ne yazar, az kelimeyle konuştuğumuz kesin. Böyle giderse çatır çatır bölünmemizden korkanlar acaba ne kadar haklı bir öngörüde bulunuyorlar diye düşünüyoruz”.

 

“Türkçe’nin Kayıp Kelimeleri”

 

Ahmet Dinç’in yazdığı “Türkçe’nin Kayıp Kelimeleri” kitabına değinen Haksever “Anadolu’yu karış karış gezerek Türkçe’nin kayıp kelimelerini derlemiş hani ‘Öz Türkçe’ diyorlar ya alın size öz Türkçe, işte böyle bir eser.” “Anadolu’nun ürettiği kelimeleri küçümser, sokağın ürettiği kelimeleri küçümser, kendi küçük evrenlerinde birer oligark gibi kültürümüze ve dilimize nafile kelime üretmeye kalkarsanız, insanlara baskı yaparsanız hem dilimizi yabancı dillere kaptırırsınız hem de sokağın kelime üretmedeki asıl ve gerçek yetkisini elinden alırsınız”.