TCMB Başkanı'ndan enflasyon mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu, enflasyon raporu ile ilgili sunumunda, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hem maliyet hem de talep kaynaklı olarak artıyor" dedi. İşte detaylar...

TCMB Başkanı'ndan enflasyon mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şahap Kavcıoğluenflasyon raporu ile ilgili sunumunda aşılamada ilerleme kaydeden ekonomilerin iktisadi faaliyette daha güçlü performans çizdiğinin altını çizdi. Kavcıoğlu, küresel enflasyona ilişkin belirsizliklerin piyasalarda oynaklık yarattığını ifade ederek, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hem maliyet hem de talep kaynaklı olarak artıyor. Yükselen enflasyon merkez bankalarının aşırı destekleyici politikalarında daha erken normalleşmeye başlayabileceği beklentisi yaratıyor" dedi.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Fiyat hareketlerinden arındırdığımızda dış ticarette reel olarak dengelenme olduğunu gözlüyoruz.

İthalatın ihracatı karşılama oranının istikrarlı bir şekilde arttığını gözlüyoruz.

2. çeyrekte iyileşmenin başladığını gözlüyoruz.

İhracattaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizmi canlandırmasıyla cari işlemler hesabının yılın geri kalanında fazla vermesini bekliyoruz.

BDDK karlarının önümüzdeki dönemde tüketici kredilerindeki artışı sınırlayacağını öngörüyoruz.

2. çeyrekte altın ithalatının tarihsel ortalamanın belirgin olarak altına gerilemesi cari işlemler dengesinin iyileşmesinde etkili oldu.

Çekirdek göstergelerin ve alt grupların son dönemde düşüş göstermekle birlikte yüksek seyrini koruduğunu söyleyebiliriz.

Toplam talebin daha ılımlı seviyelere yakınsamakta olduğunu tahmin ediyoruz.

Emtia fiyatları, kur ve artan talep enflasyonu yukarı yönlü etkiledi.

Küresel ölçekte devam eden arz kısıtları, üretim darboğazları ve taşıma maliyetleri , üretici fiyatlarının artmasına neden oluyor.

Para politikası enflasyon politikalarına ulaşma açısından temel amaçtır, ancak enflasyon ile mücadelede enflasyonu düşürmek için para politikasının tek başına yeterli olmayacağını gösterdi.

2. çeyrekte piyasa katılımcılarından enflasyon beklentilerinin arttığını görüyoruz.

Para politikası enflasyon politikalarına ulaşma açısından temel amaçtır, ancak enflasyon ile mücadelede enflasyonu düşürmek için para politikasının tek başına yeterli olmayacağını gösterdi.

Enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 14,1 (Önceki, yüzde 12,2), 2022 yıl sonunda yüzde 7,8 (Önceki, yüzde 7,5) olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

TL mevduatına stopaj indiriminin uzatılması) Hazine ve Maliye Bakanımızla görüştük, olumlu bir şey bekliyoruz. Önemli fayda sağlayacağını düşünüyoruz.

Dijital paralarla ilgili çalışmalarımız yoğunlukla devam ediyor. Eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlayacağız.