Türkiye, Katar'da su yönetimi yapacak

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuğu olarak Ankara'ya geldi. Toplantının ardından Katar Devleti ile Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.

Türkiye, Katar'da su yönetimi yapacak

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak 25 Kasım’da Ankara’ya gelen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile yeni adımlar atıldı. Yapılan toplantı ardından “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Su Mutabakat Zaptı’nın imzalanması ardından Türkiye'nin su yönetiminin Katar'a devredileceği iddia edildi. Su Mutabakat Zaptı’nı Türkiye adına imzalayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Katar'ın Türkiye'de değil, Türkiye'nin Katar’da su yönetimi konusunda çalışmalar yapacağını söyledi.

Dünya'nın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, birçok ülke ile “Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzaladıklarını belirterek, Katar ile imzalanan mutabakat zaptının diğerlerinden farklı olmadığını söyledi. Bu tür anlaşmaların gelişmiş ülkelerle de yapılabileceğini hatırlatan Pakdemirli, “Gelişmiş ülkeler bu konuyu 1950’li yıllarda çözdükleri için, Türkiye su yönetimi konusunda en güncel bilgiye ve teknolojiye sahip. Bu nedenle ülkeler bizimle bu konuda işbirliği yapmak itiyor. Biz de bu konudaki birikimimizi hem yurt içinde hem de yurt dışında etkin olarak kullanılması için çalışıyoruz. Su barışa vesile olsun ilkesi ile bu çalışmaları biz birçok ülke ile yapıyoruz. Afrika’daki çalışmalarımız uluslararası düzeyde takdir görüyor” dedi.

Birçok alanda iş birliği yapılacak

Katar ile entegre su kaynaklarının yönetimi kapsamında su kaynaklarını korumak ve geliştirmek için çalışmalar yapılacağını vurgulayan Pakdemirli, su politikalarında izlenecek strateji ve işbirliği, bunun gıda ile ilişkilendirilmesi, yeraltı su kaynaklarının, atık suların yönetimi gibi birçok alanda işbirliği yapılacağını anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli az da olsa Katar’da da yağış olduğunu ve etrafının denizlerle çevrili olduğunu belirterek, hem yağış sularının daha verimli değerlendirilmesi hem de deniz suyunun arıtılması konusunda Katar’da çalışma yapılacağını anlattı.

Sulama yatırım bütçesi 9 milyar lira arttı

“Su yönetimi konusunda biz Katar’da çalışma mı yapacağız” sorumuza Pakdemirli şu yanıtı verdi: “Evet biz orada çalışacağız. Bilgi birikimimiz ile teknolojimizle Katar’da çalışmalar yapacağız.”

Devlet Su İşleri’nin su yönetiminin, işletmelerinin devrinin konuşulduğunu hatırlatmamız üzerine ise Bakan Pakdemirli şunları söyledi: “Devlet Su İşleri ülkemizin güzide kuruluşlarından birisi. Devlet Su İşleri'nin yaşaması faaliyetlerini sürdürmesi için tarımsal sulamada etkinliğini artırması için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Katar’ın yatırımcı veya işletmeci olarak Devlet Su İşleri ile ilgili bir çalışma şu an için yok. Bütçe dışında kaynak yaratılması sistemleri konusunda hep çalışıyoruz. Kaynak oluşturacak bir sistem üzerinde her zaman çalışılıyor. Ama bununla ilgili özel olarak Katar üzerinden yapılan bir çalışma yok.”

2021 yılında sulama yatırımlarının artırılması konusunda bütçe içinde kalarak ciddi bir atılım yapılacağını anlatan Pakdemirli, 6 milyar lira olan sulama yatırımları 15 milyar liraya geldi. Yani 9 milyar liralık bir artış olacak” dedi.