TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı.

TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından bugün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı.

TCMB, son ayların zirvesine çıkan ÜFE’deki artışa dikkat çekti ve raporda “Üretici fiyatları başta petrol ve endüstriyel metaller olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş, Türk lirasında yakın dönemdeki görünüm ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle güçlü bir artış kaydederek yükseliş eğilimini sürdürmüştür” dendi.

Merkezin değerlendirmesi:

“Tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 1,08 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,58 puan yükselişle yüzde 16,19 olmuştur. Enflasyondaki yükseliş enerji, hizmet ve temel mallardan kaynaklanırken, gıda grubunda enflasyon gerilemiştir. Gıda enflasyonu taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaşlarken, işlenmiş gıda enflasyonundaki güçlü artış eğilimi bir miktar hız kesmekle birlikte devam etmiştir. Uluslararası petrol fiyatlarındaki artış eğilimine rağmen eşel mobil uygulaması enflasyonu sınırlamaya devam etmiştir. Bu doğrultuda, enerji fiyatları yatay bir seyir izlese de grup yıllık enflasyonu baz etkisiyle belirgin şekilde yükselmiştir. Hizmet enflasyonu kontrollü normalleşme sürecinin bazı alt kalemler üzerindeki yukarı yönlü etkisi ve özel iletişim vergisindeki artışın gecikmeli yansımalarına bağlı olarak artış kaydetmiştir. Temel mal enflasyonunda ise dayanıklı tüketim malları dışındaki sektörlerdeki gelişmelerle yukarı yönlü seyir korunmuştur. Üretici fiyatları başta petrol ve endüstriyel metaller olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş, Türk lirasında yakın dönemdeki görünüm ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle güçlü bir artış kaydederek yükseliş eğilimini sürdürmüştür. Bu görünüm altında, B (İşlenmemiş Gıda Ürünleri, Enerji, Alkollü İçkiler ve Tütün ile Altın Hariç TÜFE) ve C (Enerji, Gıda ve Alkolsüz İçecekler, Alkollü İçkiler ile Tütün Ürünleri ve Altın Hariç TÜFE) göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir miktar gerilese de yüksek seviyesini korumuştur.”

TL’nin Mart ayı içinde yaşadığı %10’luk kaybın da ÜFE ve TÜFE’ye Nisan ayında yansıması bekleniyor ve enflasyondaki artış nedeniyle de TCMB’nin 15 Nisan’daki PPK toplantısında faizleri sabit tutması bekleniyor.