Yunanistan'da Türk SİHA'ları korkusu! İşgal diye manşet yaptılar

Korkuya kapılan Yunanistan'da Türkiye'nin aldığı SİHA kararı, manşetlere işgal başlığı ile verildi.

Yunanistan'da Türk SİHA'ları korkusu! İşgal diye manşet yaptılar

Türkiye’nin Akdeniz’deki yeni SİHA üssü, Geçitkale Askeri Havaalanı'nda 20 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Kıbrıs Barış Harekâtı yıl dönümü törenleri sırasında tam faaliyete geçecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve Türkiye’nin askeri üs hamlesi, Yunan basınınca, “işgal” başlıklarıyla manşetlere taşındı.

“Türk işgalinin yıl dönümünde kullanıma açılacak” ifadeleri kullanıldı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e hakim bir pozisyondaki Kıbrıs adasına İHA ve SİHA üssü kurma kararının 2019’da Libya ile yapılan deniz yetki anlaşmasının imzalanmasından sonra alındığı ifade ediliyor.

16 Aralık 2019’da Dalaman’daki üsden kalkan Bayraktar TB-2 modeli silahlı insansız aracı, 5 saatlik bir uçuşun akabinde KKTC’nin Geçitkale Askeri Hava Üssü’ne inmişti. O zamandan bu yana Geçitkale, Doğu Akdeniz nöbeti tutan SİHA’lar için “iniş noktası”, Dalaman ise daimi üs olarak kullanıldı.

Pist yenileme çalışmalarının yapıldığı Geçitkale Hava Üssü’nün, daimi SİHA üssü olması için bakım ve tamirat merkezlerinin kurulması, silah sistemlerinin ve cephanelik depolarının inşa edilmesi, mevcut yapıların yenilenmesi çalışmalarına yakın zamanda başlanacak.

Türk savaş uçaklarının inebileceği NATO standartlarında bir havaalanı olarak inşa edilen Geçitkale’nin, bakım ve yenileme çalışmalarıyla kısa müddette F-16’ların da konuşlanabileceği bir üs haline gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Öte yandan Ukrayna, Katar, Azerbaycan, Tunus ve son olarak Polonya... Halihazırda beş ülkeye ihraç edilen Türk üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) bu kez İsviçre medyası tarafından haberleştirildi.

'Ankara'nın drone gücünde yükselişi' başlığını kullanan İsviçre televizyonu SRF, haberinin spotunda Türkiye'nin kendi ürettiği silahları satarak yalnızca NATO üstünde değil Rusya üzerinde de baskı kurduğunu bildiriyor. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak'ın 19 Mayıs tarihinde paylaştığı bir Twitter mesajının askeri çevreler için bir sürpriz olduğunu aktaran SRF, NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkenin 24 Bayraktar TB2 aldığını yazdı.

Menzili 150 kilometreyi bulan Türk SİHA'larının özellikle Polonya'nın doğu sınırında kullanılacağını belirten İsviçre televizyonu, Varşova yönetiminin Bayraktar TB2 satın alan ilk NATO üyesi olduğunu da vurguladı.

Gelinen noktada Türkiye'nin dünyanın en büyük üçüncü drone gücü konumuna eriştiğini kaydeden SRF, Batılı ülkelerin Türkiye'nin kendi SİHA programını nasıl yönettiğini yakından izlediğine haberinde yer verdi.

İsrail ve Çin'in halihazırda en büyük saldırı droneları üreticisi olduğunu belirten İsviçre televizyonu, söz konusu üç ülkenin yeni bir rekabetle yüzleşme endişesi taşıdığını, çünkü Türkiye'nin çoktan kendini kanıtladığını ifade etti.

Baykar yöneticisi Selçuk Bayraktar'la röportaj yapan SRF, 'Türkiye'nin SİHA'ları hedefleri tam isabetle vuruyor' ifadesini kullanıp birçok ülkenin Bayraktar TB2 satın almak için sıraya girdiğini bildirdi.

Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da kendini kanıtlayan Bayraktar TB2'lerin hava hakimiyetinde karar verici rol oynadığına değinen SRF, söz konusu bölgelerde Rusya'nın desteklediği güçlerin hezimet yaşadığını aktardı.

Ankara'nın tehlikeli bir oyun oynadığını savunan İsviçre televizyonu, Ukrayna'ya SİHA satışıyla birlikte alarma geçen Moskova'nın Türk askeri teknolojisinin kendi arka bahçesiyle giderek daha fazla ilgilenmesine kayıtsız kalmayacağını kaydetti.