'Bu talimat, Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olacaktır'

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, yenilenen Kulüp Lisans Talimatı'nın Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olduğunu ifade etti.

'Bu talimat, Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olacaktır'

TFF Başkanı Nihat Özdemir ile Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Fikret Orman, yeni Kulüp Lisans Talimatı'yla ilgili vakfın Maslak'ta bulunan merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Özdemir, yenilenen Kulüp Lisans Talimatı ve kulüplerin mali yapılarıyla igili şunları söyledi...

"Kısa sürede çözüme kavuşturduğumuz en önemli konuların başında da kulüp lisans sistemi geliyor. Ankara'da gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuzda delegelerimizin teveccühü ile TFF statüsünde, FIFA ve UEFA kurallarına uygunluk ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yapılandırmasının da temeli olacak statü maddelerimizde önemli değişiklikler yaptık. Bu değişikliklerle Kulüp Lisans Kurulumuzda reform niteliğinde yapılanmaya gittik. Kurulumuzun üye sayısı ve niteliğini değiştirerek Türk futbolu için daha işlevsel hale getirdik."

"Mali yapılarımızı sürdürülebilir hale getirmek için mali yapılandırma sürecini de yürüttük. UEFA ile güzide kulüplerimiz adına yoğun görüşmede bulunduk. Geçtiğimiz ay UEFA merkezine gidip Sayın Başkan Aleksander Ceferin'e talimatlarımızın detaylarını anlattık. Kendileri de bu uygulamalarımızı çok olumlu buldu. Yoğun geçen bu dönemin sonunda Türk futbolu için devrim niteliği taşıyan kulüp lisans talimatını yayımladık. Bu talimat, inşallah Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olacaktır. Federasyon olarak kulüpler için varız ve Türk futbolunun geleceği için önemli adımlar atıyoruz. Bu amaçla Kulüp Lisans Kurulumuzu çok değerli ve alanında uzman arkadaşlardan oluşturduk. Kurulumuzda 3 önemli bankacı, 3 hesap uzmanı ve mali denetim elemanı, bir de hukuk profesörü bulunmaktadır. Yeni kurulumuzun büyük bir disiplin ve titizlikle talimatı harfiyen uygulayacağından kimsenin kuşkusu olmasın."

"TFF'nin sezonluk denetlemesinin yanı sıra kulüplerimiz bağımsız denetim şirketleri tarafından da yıl boyu denetlenecektir. Geçmişte sezon sonu yaptığımız kontroller artık sezon başı, ortası ve sonu olmak üzere sıkı bir şekilde devam edecek. Sezon öncesi kontrollerimizde her bir kulübümüzün takım harcama limitlerini belirleyeceğiz, bunu da internet sitemizden ilan edeceğiz. Takım harcama limitlerini aşan kulüplerimizin yeni futbolcu tescilleri yapılmayacak, kulüplerimizin gelir gider dengesi korunacaktır. Böylece federasyonumuzun denetiminden geçen ve takım harcama limitini aşmayan kulüplerimiz, Avrupa kupalarına katılım gösterdikleri takdirde, UEFA tarafından her hangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacaklardır."

"Kulüplerimizin puan silme, transfer yasağı ve kadro sınırlaması gibi yaptırımlara maruz kalmaması için takım harcama limitlerine uyması zorunludur. Şu anda 1. Transfer Dönemi'nin içindeyiz. Kulüplerimiz elbette ki takımlarını güçlendirmek, yeni sezon öncesinde eksiklerini gidermek isteyeceklerdir ancak kulüplerimiz harcamalarını yaparken çok dikkatli olsunlar. Aksi takdirde bahsettiğimiz ağır cezalara maruz kalabilirler. TBB ile yapacakları muhtemel anlaşmaları riske atabilirler. Bütün bu çalışmaların amacı, kulüplerimizin bu ekonomik girdaptan çıkmasıdır."

"Kulüplerimiz, mali yapıları güçlenecek ve çağdaş bir yapıda faaliyetlerini sürdürme imkanına kavuşacaktır. En önemlisi kulüplerimiz, Finansal Fair Play açısından UEFA ile sorun yaşamayacak ve bu dengeli mali yapılar, sportif başarıyı beraberinde getirecektir. Federasyonumuz ve kulüplerimizin yeni süreci iş birliği içerisinde başarıyla tamamlayacağına yürekten inanıyorum."