"Türkiye ile Rusya savaş uçağı için görüşüyor"

Rus basını, Türkiye ile Rusya'nın Su-35 ve Su-57 tipi savaş uçağı konusunda görüşmeler yapıldığını açıkladı. Dün görüşen iki lider, bu alandaki işbirliği kapılarını açık bırakmıştı...

"Türkiye ile Rusya savaş uçağı için görüşüyor"

RIA haber ajansı, Rus yetkililere dayandırdığı haberde, Su-35 ve Su-57 tipi savaş uçağı konusunda Türkiye ile Rusya'nın görüşmeler yaptığını belirtti.

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Şugayev, Rusya ve Türkiye arasında Su-35 ve Su-57 teslimatına ilişkin görüşmeler yapıldığını açıkladı. Şugayev, “Ankara bu uçaklara büyük ilgi gösterdi. Ancak sözleşmeye dair konuşmak için çok erken, resmi başvuru yapılmadı. Türk mevkidaşım Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’le bu konuları görüşeceğiz.” ifadelerini kullandı.

- Liderler sinyali vermişti

Dün başbaşa görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenledikleri ortak basın toplantısında bu işbirliğinin sinyalini vermişlerdi.

Putin, "Türkiye’nin güney sınırlarında bir güvenlik bölgesi oluşturulması, Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından olumlu bir adımdır. Türkiye’nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Sınırlarındaki güvenliğini sağlaması lazım, bu Türkiye’nin meşru hakkıdır. Su-35 uçağı konusunda ortak çalışmalar yürütülebilir. Su-57 üzerinde de iş birliği yapılabilir. İmkanlarımız çok.” açıklamasını yapmıştı.

Rusya ile dayanışma vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Münbiç'teki terör örgütünün, Kobani ve doğuya doğru bölgeyi terk etmesini, güvenli bölge sözünün yerine getirilmesini istiyoruz. Bu tacizler devam ettiği sürece bizim eli kolu bağlı durmamız mümkün değil. Şu anda sınırlardaki hazırlıklarımızın hepsi bunun içindir. Dayanışmamızı savunma sanayinin birçok alanında sürdürelim istiyoruz. Bu yolcu ve savaş uçaklarında olabilir. Bütün mesele dayanışma ruhudur.

S-400 ile ilgili dedikodular yapıldı. Hiçbirine kulak asmadık. Bugün ikinci etabı başladı. Eylül sonuna kadar da bunlar hızla devam edecek. Elemanlarımızın yetiştirilmesi aynen devam ediyor. Bu dayanışmamızı savunma sanayimizin bir çok alanında sürdürelim istiyoruz. Bütün mesele dayanışma ruhudur. Bu dayanışma ruhunu bundan sonraki süreçte roketlerde olsun, savunma sisteminin çeşitli alanlarında olsun geliştireceğiz Türkiye olarak 25 milyar dolar seviyesine çıktık. Hedef 100 milyar dolar seviyesine ulaşmak" ifadelerini kullanmıştı.

- Rusya'dan Türk TF-X uçağına destek sözü

"Türkiye ile Rusya savaş uçağı için görüşüyor" - Resim : 1

Öte yandan Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Şugayev, Türkiye’nin kendi 5’inci nesil savaş uçağı TF-X’in üretimine destek vermeye hazır olduklarını belirtti. 

Şugayev, başkent Moskova’da düzenlenen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı kapsamında Rusya ve Türkiye arasında savunma sanayisinde iş birliği konularını gazetecilere değerlendirdi.

Türkiye’nin milli uçak üretimine destek vermeye hazır olduklarını belirten Şugayev, “Türkiye’ye uçak motorları ve elektronik harp teçhizatı temin edebiliriz.” dedi.

Türkiye tarafından yürütülen TF-X 5’inci nesil savaş uçağı projesine değinen Şugayev, “Bu konuyu savunma sanayisi alanındaki iş birliği noktasında görüşmeye hazırız. Dahası, ülkelerimizin liderleri de savunma sanayisindeki iş birliğinin artmasına yönelik arzularını dile getirdiler. Biz buna hazırız.” diye konuştu.