Türkiye'de 150 çocuğun ölümüne sebep olan Mavi Balina'ya karşı ne yapmalı?

Son zamanlarda sıkça duyulan ve özellikle çocuklar için ölümcül tuzaklar içeren bilgisayar oyunu Mavi Balina, Türkiye'de 150 çocuğun ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor. Peki, bu oyun engellenemiyor mu? Anne-babalar nelere dikkat etmeli?

Teknoloji hızla gelişmesiyle bilgisayar oyunları özellikle çocukların hayatının merkezine yerleşti. Bazı dijital oyunlar ise onlar için tehlikeli bir hal aldı.

O oyunlardan biri var ki adeta ölüm saçıyor. Sanal ölüm tuzağı olan Mavi Balina. Sadece Türkiye’de 150 çocuğun bu tehlikeli oyun nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor.

Mavi Balina'nın yazılımı 2013’te ortaya çıktı. Akıllı telefon veya bilgisayar platformlarında uygulaması yok. Oyun istenildiği zaman girilen bir yazılım değil. Sabit internet sitesi ve resmi satışı bulunmuyor. Oyun teknik olarak tam anlamı ile engellenemiyor.

Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Mavi Balina özellikle 10-14 yaş aralığını hedef alınıyor.

Bu oyuna katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. Bu görevlerde, kişinin kendine zarar vermesi normal hale getiriliyor.

50. günde son aşamaya ulaşılıyor. Oyuncuya yüksekten atlayarak ya da kendini asarak intihar etme komutu veriliyor.

Çocuk ve gençleri korumak için özellikle anne ve babalara büyük görevler düşüyor.

Peki, ebeveynlere nasıl önlemler almalı?

  • Öncelikle çocuklarınızla düzenli olarak konuşun.

  • Onlara sanal ortamda kendilerini nasıl koruyacaklarını anlatın.

  • Hangi sitelerin onlara uygun olmadığı konusunda anlaşın ve bunların nedenlerini anlamalarını sağlayın. 

  • Ergenlik dönemine kadar sosyal paylaşım sitelerinde hesap açmayın.

  • Bu dönemden 18 yaşına kadar da şifreyi siz de bilin.

  • Karanlıkta çok daha fazla odaklanıldığı ve daha fazla görsel, işitsel uyaranlara maruz kalındığı için çocuklarınıza karanlıkta bilgisayar kullandırmayın.