Türkiye’de 1963 yılında bir aile tesadüfen keşfetti! Dünya “Açıklanamayanlar” listesine aldı

Kapadokya'da bulunan ünlü peribacalarının 85 metre kadar altında, binlerce yıl boyunca kullanılmış devasa bir yeraltı şehri yatıyor. Bu yer altı şehri 1963 yılında bir aile tarafından tesadüfen keşfediyor. Derinkuyu nasıl inşa edildi? İşte, açıklanamayan listesinde yer alan o yeraltı şehri...

Türkiye’de 1963 yılında bir aile tesadüfen keşfetti! Dünya “Açıklanamayanlar” listesine aldı

Kapadokya'da bulunan Derinkuyu olarak bilinen yüzyıllar boyunca saklı kalmış antik kent 'Açıklanamayanlar' listesinde yer aldı. Kapadokya'nın meşhur balonlarının yanı sıra tesadüfen keşfedilen Derinkuyu, son dönemlerin en popüler ve gizemli tarihi alanları arasında yer alıyor. 

Kapadokya’da asırlık yolculuklardan dik çıkmış yüzlerce peribacasının yanında, kökü bir ağaç gibi derinlere inmiş 36 tane de yeraltı şehri bulunuyor. Bu yeraltı şehirlerinin en büyüğü ve en gizemlisi ise Derinkuyu Yeraltı Şehri oldu.

Türkiye’de 1963 yılında bir aile tesadüfen keşfetti! Dünya “Açıklanamayanlar” listesine aldı - Resim : 1

1963 yılında Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde bir aile tarafından tesadüfen keşfedilen Derinkuyu yeraltı şehri, o zamandan beri araştırmacıları büyüledi. Esasen dev bir labirent, yaklaşık 280 fit (85,3 metre) alçalan 11 seviyeye sahiptir. Yapıyı yaşlandırmak zor ve kimse onu kimin ve neden inşa ettiğini gerçekten bilmiyor.

Türkiye’de 1963 yılında bir aile tesadüfen keşfetti! Dünya “Açıklanamayanlar” listesine aldı - Resim : 2

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Tarihi hakkında çok kesin bir bilgi bulunmasa da, M.Ö. 3000 yıllarında Proto Hitit dönemlerinde yerleşilen Kapadokya yeraltı şehirlerinin Bizans döneminde yoğun olarak kullanıldığı düşünülüyor. 

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin ziyarete açık olmayan alanlarından birinde bulunan ve Roma dönemine tarihlenen mermer kartal heykeli de bu düşünceyi doğrular nitelikte. Bölgeye Türklerin gelişi ise 1071 Malazgirt Savaşı sonrasına dayanıyor.

Türkiye’de 1963 yılında bir aile tesadüfen keşfetti! Dünya “Açıklanamayanlar” listesine aldı - Resim : 3

Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor. 

Bir tesadüf eseri 1963 yılında bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan almış. O tarihten bu yana toplamda 4 kilometrekarelik alanın sadece 2,5 kilometrekarelik 8 katı temizlenip ziyarete açılmış. Ziyarete açılan 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katlarının temizlenmesi halinde derinliğin 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının 12-13’e ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Türkiye’de 1963 yılında bir aile tesadüfen keşfetti! Dünya “Açıklanamayanlar” listesine aldı - Resim : 4

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin ziyarete açık 8 katını gezmeye başlamadan önce 50 metre derine bazen dar tünellerden geçilerek iniliyor. Gizemiyle kendine hayran bırakan Derinkuyu, dar tünelleriyle de gerilimi zirveye taşıyor.