Türkiye'de 6 ayda 214 kadın cinayete kurban gitti

Hemen hemen her gün bir kadının hatta birden fazla kadının ölüm haberi geliyor. 2019'un ilk ayındaki kadın cinayetlerinde 214 kadın öldürüldü.

Gazete manşetlerinde, televizyon haberlerinde, internette, her gün eşi, eski eşi, nişanlısı, babası, abisi tarafından acımasızca katledilen onlarca kadının acı haberi geliyor. 6 ayda tam 214 kadın cinayete kurban gitti. Rakamlar asla azalmıyor, tam tersine artarak devam ediyor.

Haziran ayında işlenen kadın cinayetlerinin 8'i şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. 21 kadının neden öldürüldüğü ise tespit edilemedi. 2'si ekonomik bahaneyle, 9'u ise kendi hayatına dair kararları kendi almak istediği için öldürüldü.

Peki, kadınların katilleri kimler?

Verilere göre haziran ayında öldürülen 40 kadının 14’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi.

Belirlenen 26 kadının ölümünde ise 12’si evli oldukları erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si komşu, 1’i sevgilisi, 1’i oğlu, 1’i eniştesi, 1’i ağabeyi, 1’i eski damadı, 1’i babası, 1’i damadının ailesi tarafından gerçekleştirilen cinayetler oldu. 

Geçtiğimiz aylarda işlenen kadın cinayetlerinin nedenleri de failleri de benzer olduğu tespit edildi. 6 ayda 214 kadının ölümündeki şiddetin ve vahşetin şekli ise farklı şekillerde gerçekleşiyor.

Kimi pompalı tüfekle sokak ortasında, kimi evinde boğularak ya da bıçaklanarak, kimi ise en son İstanbul'da yaşanan korkunç cinayet gibi bir ormanda son nefesini verdi.

Yılın ilk aylarında, şubat ayında ise 31 kadın öldürüldü. Bu rakamın 11’i çayda, baraj gölünde veya ormanlık alanda toprağa gömülü ve parçalara ayrılmış bir şekilde bulundu. Bunlar sadece hayatını kaybedenler şiddet gören kadınların sayısı ise ne yazık ki bilinmiyor.

Cinayetten tutuklanan sanıkların çoğu tahrik indirimi ile serbest kalıyor. Kamuoyunun günlerce konuştuğu cinayetlerde ağır cezalar da verilebiliyor ama ne cezalar ne de alınan önlemler kadınların toprağa girmesine bir türlü engel olamıyor.