Türkiye’den uzaya gidecek isimler belli oldu! Tüm Türkiye listedeki isimlere odaklandı

Türkiye’den uzaya gidecek isimler belli oldu. Listenin hazırlandığı öğrenilirken, konuyla ilgili açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapması bekleniyor.

Türkiye’den uzaya gidecek isimler belli oldu! Tüm Türkiye listedeki isimlere odaklandı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi Açılış Töreni'nde konuşan Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaya gidip bilimsel araştırmalar yapacak olan Türk vatandaşını açıklayacağını söyledi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank "Yakın zamanda, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, Türk vatandaşını Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'na göndereceğiz. Orada bilimsel deneyleri arkadaşımız gerçekleştirecek. Adaylarımız belli, yakın zamanda Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla isimleri paylaşmış olacak. Türkiye 100'üncü yılında bir vatandaşını Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderecek, Türk vatandaşı al bayrağımızı uzay istasyonunda temsil edecek" ifadelerini kullandı. 

KAYIT SAYISI HAYLİ YÜKSEK

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giderek ilk Türk uzay yolcusu ve bilim insanı olacak adaylar başvurularını 30 Haziran 2022 günü saat 20.23’e kadar uzaya.gov.tr üzerinden yapmışlardı. Uzay yolculuğu için yapılan başvuru sayısını son olarak Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım açıklamıştı. Buna göre; site 5 milyon kişi tarafından tıklandı. 36 bin kişi kayıt yaptırdı ve 460 kişi ise uzaya götürülebilecek halde.

 10 YIL BOYUNCA GÖREV YAPACAK

Ayrıca başvuru yapacak kişinin boyunun 149,5 ila 190,5 santimetre arasında, kilosunun da 43 ila 110 kg arasında olması gerekiyor. İlk aşamayı geçen başvuru sahiplerinin, sonraki değerlendirmeleri geçebilmeleri için ek bilgi, belge, doğrulama, test, tetkik ve muayeneler talep edilecek.

Mülakata çağrılacak adaylar, detaylı testler süreci sonrasında belirlenecek. Adaylar TUA veya TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilerek, 10 yıl süreyle görev yapacak.