L-39 Albatros uçağının özellikleri nelerdir?

Türkiye, Bahar Kalkanı Operasyonu'nda Suriye'ye ait bir Aero L-39 Albatros uçağını düşürdü. Peki L-39'ları kim üretiyor ve uçak hangi amaçla kullanılıyor? İşte detaylar

L-39 Albatros uçağının özellikleri nelerdir?

Çekya tarafından Aero Vodochody'de üretilen L-39 Albatros askeri eğitim uçağı olarak biliniyor. Dünyada en çok üretilen askeri eğitim uçağı olan L-39 Albatros muadili L-29 Delfin'in yerini almıştı.

Dünyada yaklaşık 30 ülke tarafından kullanılan L-39'lar ender olmakla birlikte bazı hafif hedefleri vurmak için de kullanılıyor.

L-39 Albatros ile aynı jenerasyonda yer alan uçaklar aarsında F-14 Tomcat ve MİG-23 Flogger da sayılabilir.

Aero L-39'u kullanan ülkeler arasında Suriye'nin yanı sıra Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Kuzey Kore, Rusya sayılabilir.

L-39'un özellikleri

L-39 Albatros Çek Cumhuriyeti'nin yüksek performanslı eğitim uçağıdır. L-29 Delfin'in yerini almıştır. İlk ikinci nesil jet eğitim uçağıdır ve ilk çok güçlü turbofan projesidir. Geliştirilmiş tipleri L-59 Albatros ve L-139'dur. Dünya'da yaklaşık 30 ülkenin servisinde 2,800 uçak vardır ve L-139 Alca yavaş yavaş bu uçaktan geliştirilmiştir.

Albatros çok yönlüdür, temel ve gelişmiş eğitim uçağı olduğu kadar hafif saldırı görevlerini de yerine getirebilme kabiliyeti vardır ve Dünya'da geniş ölçüde kullanılan bir eğitim uçağıdır.