Türkiye'nin tiyatro tarihine Hagop Ayvaz sergisi ile tanıklık edin!

Hagop Ayvaz’ın yaşamı, zengin arşivi, “Kulis” dergisinin detayları geçtiğimiz günlerde açılan “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” başlıklı sergiyle sanatseverlerle buluştu.

Hrant Dink Vakfı öncülüğünde Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan sergi, meraklısını Hagop Ayvaz’ın az bilinen dünyasına götürüyor, onu yakından tanımaya davet ediyor.

“KULİS: BİR TİYATRO BELLEĞİ”

Sergi, 1911-2006 yılları arasında yaşamış İstanbullu tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz'ın kişisel çabalarıyla oluşturduğu tiyatro arşivinden yola çıkarak, toplumsal bellek, kimlik ve mekân bağlamında Türkiye'nin tiyatro tarihine odaklanıyor.

12 binden fazla fotoğraf, çoğu Hagop Ayvaz’ın oyun çalışmalarını yazdığı 600’den fazla defter tarihe tanıklık etmemizi sağlıyor. Kültür tarihi açısından önemli bir arşivi barındıran sergi, Hagop Ayvaz’ın 50 yıl boyunca üstün çabalar sonucu bıkmadan usanmadan kesintisiz çıkardığı “Kulis” dergisine de yer veriyor.

Toto Karaca’dan İsmail Dümbüllü’ye, Haldun Taner’den Afife Jale’ye çok sayıda tanıdık ismi dergi kapaklarında görmeniz mümkün.

Günümüzde bırakın bir tiyatro dergisini herhangi bir derginin yayımlanması bile zorken Hagop Ayvaz’ın çabası takdir edilesi.

HAGOP AYVAZ’IN ARŞVİNDEN TÜRKİYE’NİN TİYATRO GEÇMİŞİ

“Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” başlıklı sergi aynı zamanda Osmanlı ve Türkiye tiyatro tarihinde mihenk taşı olmuş sanatçılara, topluluklara kısacası Türkiye’nin tiyatro geçmişine yeniden bakmaya davet ediyor. Ziyaret etmek isteyenler için sergi, 21 Şubat 2021’e kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açık olacak.