Türkiye’ye bir yaptırım kararı daha masada

Reuters, AB Dışişleri Bakanları'nın perşembe günü gerçekleşecek toplantıda Türkiye'ye olası yaptırımlar için zemin arayacağını yazdı. Gerekçe olarak da Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri ileri sürüldü.

Türkiye’ye bir yaptırım kararı daha masada

Reuters, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarınını perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda Türkiye’ye yaptırım zeminini değerlendirmesinin beklendiğini yazdı. Açıklamaya göre, Perşembe günü yapılacak toplantıda görüşülecek konuların başında Akdeniz'de yapılan sondaj çalışmaları gelecek.

ABD Kongresi ve Temsilciler Meclisi'nin kanatlarının Türkiye’ye yaptırım gündeminin önünü açan tasarıyı kararlaştırılmasının ardından Reuters tarafından, AB Dışişleri Bakanları'nın bugün gerçekleşecek toplantısında Türkiye'ye olası yaptırımlar için zemin arayacağını yazdı.

Ekim ayında AB üyesi ülkelerin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hareketlerini durdurması gerektiğini hatırlatan Reuters, Libya, Suriye ve Rusya gibi konular dolayısıyla AB’nin duruşunun sertleştiğini aktardı.

Bir üst düzey AB yetkilisi, "AB içinde durumun Ekim ayından kötü olduğu ve liderlere sonuç yaşatılması gerektiği görüşüne karşı çıkan bir ülke olduğunu duymadım. Değişim istedik ve bu değişim yaşanmadı" ifadelerini kullandı.

'Yaptırımlar otomatik değil'

Almanların bile sabrının sınırı olduğunu vurgulayan AB diplomatı ise, “Oruç Reis’in Ekim ayındaki zirveden hemen sonra denize açılması Türkiye ve Yunanistan’ın barışması için çok çaba sarf eden üye ülkeler tarafından hoş karşılanmadı” ifadelerini kullandı.

Reuters, AB diplomatının "Yaptırımlar masada, ancak otomatik değiller" dediğini aktardı. Haberde, Almanya’nın Türkiye’ye yaptırım uygulanmasında kilit öneme sahip olduğu belirtildi.