Türkiye'ye kaçış! Sınırdaki nüfus 1.5 milyona çıkabilir

Esad’ın Han Şeyhun’u ele geçirmesine yol açan saldırılar göçü hızlandırdı. Son 4 günde, 60 bin kişi Türkiye sınırına yığıldı. 1 milyona yaklaşan sınırdaki nüfus, 1.5 milyona çıkabilir.

Suriye ordusu saldırıları yoğunlaştırdı. Bölge harabeye döndü. Han Şeyhun’nun da düşmesi ile İdlib’ten kaçış hızlandı. Bulabildikleri araçlara eşyalarını yükleyen binlerce İdlibli, kuzeye doğru yola çıktı. Siviller Türkiye sınırına doğru giderken İdlib yolunda araç kuyruğu oluştu.

İngiliz Reuters ajansı son günlerde on binlerce kişinin İdlib'in içlerinden Türkiye sınırına doğru kaçtığını belirtti. 

Han Şeyhun’un kuzeyindeki Maharet El Numan’da büyük bir göç oldu. İnsani yardım görevlileri son 4 günde altmış bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini bildirdi. 

Yerel kaynaklar nüfusun yüzde onun göç ettiğini bildirdi. Suriye Ordusu'nun buralara saldırması halinde sınıra yığılanların sayısının bir buçuk milyona ulaşabileceği uyarısı yapıldı. 

Beşar Esad rejimi ve Rusya'nın saldırıları nedeniyle ilgili mutabakatının imzalandığı 17 Eylül 2018 tarihinden bu yana idlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde 945 bin 992 sivil yerinden edildi. 

Bu süre içinde sivil bina ve işyerleri hedef alındı. Çok sayıda insani yardım çalışanı yaşamını yitirdi. 

 

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi olarak biliniyor. 

İç göç ile nüfusu 4 milyara ulaşan İdlib'in merkezi Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçmişti. Bu nedenle İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.