Türkiye'ye korkunç 15 Haziran uyarısı. Tüm vilayetlerimize aynı anda aynı uyarı geçildi. Herkes hızlıca öğrenip diğerini sıraya alsın

Türkiye'de 15 Haziran'dan sonra sıcakların tam oturmasıyla birlikte kene vakalarının artması bekleniyor. Uzmanlardan da Türkiye'deki kene vakaları hakkında açıklama geldi. Uzmanlar, kenenin üzerine gaz yağı, benzin ve çamaşır suyu dökmenin kesinlikle yanlış olduğunu dile getirdi.

Türkiye'ye korkunç 15 Haziran uyarısı. Tüm vilayetlerimize aynı anda aynı uyarı geçildi. Herkes hızlıca öğrenip diğerini sıraya alsın

Türkiye'de bir türlü gelmeyen yaz aylarının haziran ayından itibaren gelmesi bekleniyor. Öyle ki son yaz yağmurlarının ardından 15 Haziran'dan sonra sıcaklıkların  da etkisiyle birlikte kenelerin doğada daha fazla görülmesi bekleniyor. 

KKKA VİRÜSÜNÜ EN ÇOK TAŞIYAN KENE TÜRÜ

OMÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Mustafa Açıcı, Türkiye'de kenelerin taşıdığı Kırım Konga Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü en çok taşıyan kene türünün "Hyalomma Marginatum" olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'YE ÖNEMLİ UYARI

Kene vakalarına nasıl önlem alınacağı ve vaka ile karşılaşıldığında ne yapılması gerektiği hakkında da bilgi veren Tanyel, şunları kaydetti:

"Yeşil alanlarda uzun kollu kıyafetler tercih edilmeli. Pantolon paçaları açıkta kalmamalı. Mümkünse açık renk kıyafetler tercih etmeliyiz. İmkan varsa böcek kovucu sprey ve losyonlar kullanılmalı. Eve döner dönmez tüm vücut kontrol edilmeli. Kene ısırmışsa vücudumuzdan cımbızla çok sıkmadan oynatarak yavaşça çıkarmalı. Mümkünse kene bir bütün halinde çıkarılmalı. Kişi kendisi çıkaramazsa hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Vücutta ne kadar çok kalırsa o kadar çok kan emiyor. Kanı emdikten sonra tükürüğündeki virüsü de vücuda enjekte ediyor. Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesi uygun değildir çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artmış oluyor."