Türkoloji dünyasının hocası Prof. Dr. Günay Karaağaç koronavirüse yenildi

Türkoloji dünyasının önemli isimlerinden, Türkolog Prof. Dr. Günay Karaağaç Ardahan’da bir süredir tedavi gördüğü hastanede koronavirüse yenildi.

Türkoloji dünyasının hocası Prof. Dr. Günay Karaağaç koronavirüse yenildi

 Türkoloji dünyasının önemli isimlerinden, türkolog Prof. Dr. Günay Karaağaç (73) Ardahan’da koronavirüse yenildi. Karaağaç’ın vefat haberini bir dönem bilim kurulu üyesi olduğu Türk Dil Kurumu sosyal medya hesabından “Türklük bilimine büyük katkıları olan hocamız Prof. Dr. Günay Karaağaç 8 Aralık 2021 tarihinde hayatını kaybetti” ifadeleriyle duyurdu.

Ardahan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi olan Prof. Dr. Karaağaç’ın bir süredir Ardahan Devlet Hastanesi’nde Kovid ve zatürre tedavisi gördüğü öğrenildi. Vefatı türkoloji camiasını ve öğrencilerini yasa boğan Karaağaç’ın cenazesinin bugün İzmir’de son yolculuğuna uğurlanacağı öğrenildi.

Prof. Dr. Karaağaç yabancı yazarların Türkçe ve Türkler üzerine yaptığı birçok çalışmaya dair çevirileriyle Türkoloji dünyasına önemli katkılar sağlamıştı. Janos Eckmann’dan ‘Çağatayca El Kitabı’, Nicholas Poppe’den ‘Moğol Yazı Dilinin Grameri’, Karoly Czegledy’den ‘Turan Kavimlerinin Göçü’, D. Lessing Ferdinand’dan ‘Moğolca-Türkçe Sözlük’ eserlerini Türkçeye aktaran Karaağaçın bu çevirileri kaynak niteliğindeydi. Karaağaç ayrıca ‘Türkçenin Alıntılar Sözlüğü’ ve ‘Türkçenin Verintiler Sözlüğü’ çalışmalarına da imza atmıştı.

‘Türkolojiye yapacağı daha nice hizmetleri vardı'

Karaağaç’ın vefat haberinin ardından sosyal medyada başsağlığı mesajları art arda geldi:

PROF. DR. FİLİZ KILIÇ: Kıymetli meslektaşım Prof. Dr. Günay Karaağaç’ın vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Türk Dili ve Kültürü üzerinde uzun yıllar çalışan ve pek çok öğrenci yetiştiren değerli hocamıza Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı dilerim.

PROF. DR. HALİT KARATAY: Günay Karaağaç Hocamızın da dünya sürgünü bitti, mekanı cennet, ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun...

PROF. DR. SELAHADDİN AVŞAROĞLU: Büyük Türkolog Prof.Dr. Günay Karaağaç Hocamız uçmağa varmış, aziz ruhu şad olsun…

DOÇ. DR. KÜRŞAT YILDIRIM: Günay Karaağaç Hocamız vefat etmiş. Türkolojinin başı sağ olsun. 2019'da yüz yüze tanışmıştım. Onu ilmi eserleri ve ayrıca "Türkiye'de orada falan dil, şurada filan dil ilkokulda okutulsun" diyenlere gösterdiği milli tepkisi vesilesiyle unutmak mümkün değildir. Allah rahmet eylesin.

SELMAN ASLANBAŞ: Türk Dünyasına ve Türkçeye yaptığı bilimsel katkılarla bizlere ufuk açan, akademik çalışmalarımda hocalıktan daha çok ağabey gibi yaklaşarak öğreten, yol gösteren Değerli Hocam Prof. Dr. Günay Karaağaç’ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyorum. Mekanı cennet olsun.

METİN ERGÜN: “Olmadı be aga”. Türkolojiye yapacağın daha nice hizmetler vardı. Dostum Prof. Dr. Günay Karaağaç, Kovid-19’dan vefat etti. 19. yüzyılın sonlarında memleketim Milas’tan İzmir’e göç eden bir aileden olan Hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine ve Türkoloji camiasına sabırlar dilerim.

HATİCE ŞİRİN: Hocam Günay Karaağaç, oğlumun doğum gününde vefat etti. Son tel. konuşmamızda "iyileşeceğinize inanıyorum" demiştim "Ben de Hatice, inşallah" dedi, ama olmadı. Ruhu şad olsun. Luṭfı̇-i miskı̇̄ndin ölgünçe du'â bolsun saŋa... (Karaağaç, Lutfi Divanı)

Türklük bilimine adanmış bir ömür

1948, İzmir doğumlu Günay Karaağaç, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. 1971-78 yılları arasında Bergama Lisesi ve İstanbul Akşam Ticaret liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983 yılında doktorasını ‘Lutfî Divanı’ adlı teziyle tamamladı. 1984-87 yılları arasında Macaristan Eötvös Lorand Üniversitesinde okutman olarak çalıştı. Ege Üniversitesinde 1989’da doçent, 1995’te profesör oldu. Ege Üniversitesinde (1997-99) ve Kazakistan, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinde (1999-2000) Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı yaptı. Çalışmalarını Lefke Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak sürdürdü.

Karaağaç’ın çevirileri dışında Karacaoğlan (bütün şiirleri, 1977), Lutfî Divanı (doktora tezi, 1998), Azerbeycan Bayatıları (Halil Açıkgöz ile, 1998), Dil, Tarih ve İnsan (2002), Moğolca Konuşma Kılavuzu, TDK Arşivi, TDOE –TDE Ansiklopedisi 5 (2004) çalışmaları bulunmaktadır. Kaynak: Karar